Aleksandar Vučić

"Srbija i Emirati snažno kreću u intenziviranje odnosa"

  • Извор: СРНА
  • 15.01.2023. 14:45

Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) snažno kreću u intenziviranje sveukupnih odnosa na svim planovima, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu u razgovoru sa ministrom za spoljne poslove UAE šeikom Abdulom bin Zajedom al Nahjanom.

Vučić je istakao da će se saradnja dodatno intenzivirati i u oblastima tehnologije, inovacija, medicine, poljoprivrede, vojne industrije, kulture, obrazovanja i najnovijih naučnih dostignuća u oblasti vještačke inteligencije.

Na sastanku je bilo riječi o širenju bilateralne saradnje i ekonomskih odnosa, kao i o konkretizaciji prijedloga i planova za realizaciju novih zajedničkih projekata od obostranog interesa, saopšteno je iz pres službe predsjednika Srbije.

O tim projektima je bilo riječi tokom posjete Vučića Emiratima i sastanka sa šeikom Mohamedom bin Zajedom u septembru prošle godine u Abu Dabiju.

Vučić je naglasio da je izgradnja strateških odnosa i sveobuhvatnog čvrstog partnerstva sa Emiratima od ključnog značaja za Srbiju, koja posvećuje najveću pažnju razvijanju i jačanju saradnje, koja se temelji na međusobnom uvažavanju i povjerenju, ali i na zajedničkoj viziji napretka i vrijednostima koje dijele.

"Srbija je zahvalna prijateljima iz UAE koji su bili uz nas u teškim vremenima i koji su nesebično pomagali našu zemlju i narod kada nam je to bilo najpotrebnije, a mi to ne zaboravljamo", poručio je Vučić.

On je posebno istakao da su dosadašnji veliki projekti, poput "Beograda na vodi" i investicije u nacionalnu avio-kompaniju Srbije, doprinijeli izuzetnom pozicioniranju Srbije na mapi zemalja sa snažnim ekonomskim usponom, čime je otvoreno novo poglavlje napretka u srpskoj modernoj istoriji.

Vučić i njegov sagovornik su razmijenili su mišljenja i o aktuelnim globalnim geopolitičkim kretanjima, kao i o situaciji u regionima Zapadnog Balkana i Bliskog istoka, a predsjednik Srbije je upoznao emiratskog ministra sa najnovijim razvojem događaja na Kosovu i Metohiji.

Predsjednik Srbije je posebno ukazao na uslove u kojima živi srpska zajednica, istakavši da Srbija nastavlja da ulaže maksimalne napore s ciljem održanja mira i stabilnosti u regionu, ali i nastavka dijaloga kao jedinog pravog puta za rješavanje otvorenih pitanja. 

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок