Primljena kao 23. zemlja članica

Srbija postala članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja

  • 24.03.2019. 16:33

Srbija je danas primljena u članstvo Evropske organizacije za nuklearna istraživanja /CERN/, saopšteno je iz beogradskog Instituta za fiziku.

CERN je primio Srbiju kao svoju 23. zemlju članicu, nakon formalne potvrde Uneska da je pristupila CERN-ovoj konvenciji. 

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je tim povodom da je ulaganje u naučna istraživanja važno za razvoj ekonomije u Srbiji, ističući da je CERN jedna od najvažnijih naučnih institucija danas. 

"Neizmerno sam ponosna što je Srbija postala punopravna članica CERN-a. To će doneti nove mogućnosti za saradnju naših naučnika i industrije sa CERN-om i zemljama članicama ove organizacije", rekla je Brnabićeva. 

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević rekao je da će Srbija nastaviti sa razvojem nauke i obrazovanja. 

"Kao država članica CERN-a, Srbija je spremna da nastavi sa razvojem nauke i obrazovanja, dok će naši naučnici, istraživači, instituti i industrija imati mogućnost da se priključe donosiocima važnih naučnih i tehnoloških odluka", rekao je Šarčević. 

Predsjednik Savjeta CERN-a Ursula Basler podsjetila je da Srbija ima dugogodišnju saradnju sa CERN-om, te da su srpski naučnici kontinuirano uključeni u CERN-ove najveće eksperimente. 

"Veoma sam srećna što je zahtjev Srbije za članstvom u CERN-u doveo do toga da sada možemo da poželimo dobrodošlicu Srbiji kao državi članici", rekla je Baslerova. 

Generalni direktor CERN-a Fabiola Đijanoti naglasila je da joj je zadovoljstvo da poželi dobrodošlicu Srbiji kao 23. državi članici ove organizacije. 

"Srpska naučna zajednica je tokom dugog niza godina dala značajan doprinos CERN-ovim projektima. Članstvo će osnažiti dugogodišnju saradnju CERN-a i Srbije, stvarajući prilike za povećanje saradnje u naučnim istraživanjima, treningu, obrazovanju, inovacijama i dijeljenju znanja", rekla je Đijanotijeva. 

Institut za fiziku u saopštenju podsjeća da su, dok je Srbija bila dio Jugoslavije, jedne od 12 zemalja članica koje su osnovale CERN, srpski fizičari i inžinjeri učestvovali u nekima od prvih projekata ove organizacije, na sinhrociklotronskom, proton-ciklotronskom i super-proton-sinhroton akceleratorima. 

Fizičari iz Srbije su tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka radili na "Delfi" /DELPHI/ eksperimentima na CERN-ovom "El-I-Pi" /LEP/ sudaraču. 

CERN i Srbija su 2001. godine zaključile Ugovor o međunarodnoj saradnji koji je omogućio učešće Srbije u "Atlas" /ATLAS/ i "Si-Em-Es" /CMS/ eksperimentima na Velikom hadronskom sudaraču i u Svjetskoj "El-Ejdž-Si" /LHC/ komjuterskoj mreži, kao i na "Ej-Si-I" /ASE/ i "En-Ej-61" /NA61/ eksperimentima. 

Najveće učešće Srbije danas u CERN-u je u "Atlas" i "Si-Em-Es" eksperimentima, u postrojenju "Izolde" /ISOLDE/, koje izvodi istraživanja u domenima od nuklearne fizike do astrofizike, kao i na izradi studija budućeg sudarača čestica - "Ef-Si-Si" /FCC/ i "Si-El-Aj-Si" /CLIC/, koji su potencijalno novi najvažniji projekti u CERN-u. 

Srbija će, kao država članica CERN-a, imati pravo glasanja u Savjetu CERN-a - tijelu koje donosi najvažnije odluke, te će doprinositi budžetu ustanove. 

U saopštenju je navedeno da će članarina doprinijeti mogućnostima za zapošljavanje u CERN-u, kao i učešću srpske industrije na tenderima ove organizacije.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска