Predsjednik Srbije

Srpska i Srbija: Zabrana ulaska Vučiću, anticivilizacijski potez Hrvatske

  • Извор: АТВ
  • 17.07.2022. 18:36

Nezapamćen diplomatski skandal i udarac za odnose sa Hrvatskom. Iz Srbije stižu oštre reakcije na potez hrvatskih vlasti, da Aleksandru Vučiću zabrane privatnu posjetu Jasenovcu. To što nije mogao da položi cvijeće na mjestu najvećeg stradanja srpskog naroda, sigurno nije u duhu antifašizma, poručuju zvaničnici. Tako su pokazali da ne poštuju ni srpske žrtve. Predsjednik Srbije kratko se oglasio na društvenim mrežama.

"Samo vi radite svoj posao! Živjeće srpski narod i nikada neće zaboraviti!", poručio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Ovakvu odluku ne prihvataju ni vlasti u Republici Srpskoj. Za srpskog člana Predsjedništva BiH potez hrvatskih vlasti je neshvatljiv. Aleksandar Vučić je prvi predsjednik Srbije koji je u svom mandatu izrazio želju da položi vijenac u Јasenovcu i u toj namjeri je zaustavljen kaže Milorad Dodik. 

"Srbi i Hrvati su imali tešku prošlost, i jedni i drugi zaslužuju bolju budućnost. Ovako kako su postupile hrvatske vlasti nije zalog takve budućnosti", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Bolju budućnost, smatraju zvaničnici Srbije, narušio je prvorazredni skandal hrvatskih vlasti. Da li je tako nešto u skladu sa poštovanjem slobode kretanja, kaže premijer Srbije. Ana Brnabić hrvatske vlasti pita i da li bi išta bilo drugačije da je posjeta predsjednika Srbije bila najavljena. 

"Mi mislimo da postavljanje cvijeta  na neko stratište.. da ne govorimo o tome da je ovo najveće stratište Drugog svjetskog rata na ovim prostorima i jedno od najvećih u Evropi... Da je postavljanje cvijeta normalna stvar. Da je odavanje počasti žrtvama normalna stvar, da nije stvaranje haosa. A za onog ko misli da je to stvaranje haosa... Pa ja ne znam kako se to uklapa u evropske vrijednosti", rekla je Ana Brnabić, predsjednik Vlade Srbije.

Za srpske zvaničnike nema dileme, brutalno su pogaženi svi principi diplomatije. To je, poručuju mnogi, ogledalo jedne zemlje. A još veću težinu ima nepoštovanje srpskih žrtava koje su, za vrijeme tzv NDH pobile ustaše.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.