Sastanak Dačić-Bocan Harčenko

Srpsko-ruski odnosi prožeti duhom prijateljstva

  • Извор: СРНА
  • 13.02.2023. 18:49

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko razmijenili su čestitke ministara spoljnih poslova dvije zemlje povodom 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Dačić je u čestitki šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu istakao značaj ovog jubileja navodeći da su "srpsko-ruski odnosi, bez obzira na formalne okvire, kroz istoriju bili prožeti duhom prijateljstva i međusobnog razumijevanja i zasnovani na zajedničkom slovenskom porijeklu, duhovnosti, vjeri i kulturi".

Dačić je ukazao na međusobnu podršku, savezništvo i velike žrtve tokom srpske borbe za oslobođenje u 19. vijeku, kao i u dva svjetska rata, o kojima svjedoče brojni spomenici.

On je još jednom izrazio duboku zahvalnost za čvrstu i dosljednu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije.

U čestitki Lavrova, koju je Dačiću uručio Bocan-Harčenko, potvrđuje se spremnost ruske strane za dalji svestrani razvoj odnosa, kao i uvjerenje "da će sakupljeno iskustvo zajedničkog rada i dalje služiti kao čvrst temelj rusko-srpske saradnje".

Bocan-Harčenko uručio je Dačiću čestitku Lavrova povodom predstojećeg Dana državnosti Srbije.