Evropska unija

Stano: Beograd nije prekršio dogovor o registarskim tablicama

  • Извор: СРНА
  • 19.01.2023. 14:13

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da Beograd nije prekršio dogovor sa Prištinom o registarskim tablicama, jer se obnavljanje osiguranja i tehničkih pregleda vozila sa KM registracijama ne smatra izdavanjem novih tablica.

Stano je ovo rekao novinarima u Briselu u odgovoru na novinarsko pitanje o optužbama prištinskih vlasti da je Beograd nastavio sa izdavanjem novih tablica sa oznakama KM, kršeći tako sporazum od 23. novembra prošle godine.

"Upoznati smo o odluci Srbije od 6. decembra da registarske oznake KM neće biti obnavljane, već samo osiguranje i tehnički pregledi. Zato se to ne može smatrati izdavanjem novih registarskih tablica", rekao je Stano.

On je podsjetio da se Priština obavezala da će se uzdržati od bilo kakvih mjera prinude protiv vlasnika KM tablica i zadržavanje statusa kvo sve dok se pitanje ne riješi u okviru dijaloga na "održivi način", a da se Beograd obavezao da neće izdavati nove KM tablice, prenosi RTS.

"Tražimo od svih da bezuslovno poštuju sporazum i usredsrede se na normalizaciju. Svako tumačenje dogovorenog treba da se odvija u okviru dijaloga, a ne kroz jednostrane akcije na terenu koje mogu da dodatno destabilizuju već osjetljivu situaciju", zaključio je Stano.

Portal "Kosovo onlajn" javio je da sanitetsko vozilo iz Kosovske Mitrovice od podneva stoji na prelazu Jarinje, jer pripadnici KBS vozaču ne dozvoljavaju da prođe uz obrazloženje da mu registracija na KM tablice ne važi pošto je produžena 26. novembra prošle godine, nekoliko dana nakon što je u Briselu postignut sporazum po ovom pitanju.

Srbi sa sjevera Kosova i Metohije, koji voze automobile s KM tablicama, po dogovoru iz Brisela od 23. novembra, mogu bez problema da produžavaju važenje registarskih oznaka, ali je prištinska policija taj sporazum iznenada jednostrano prekršila. 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.