Ministar odbrane Srbije

Stefanović: Ujedinjeni možemo sve

  • Извор: СРНА
  • 15.09.2022. 10:40

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović čestitao je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i podsjetio da su Srbima preci ostavili u zavještanje slobodnu Srbiju, ali i svoje iskustvo da ujedinjeni mogu sve.

On je podsjetio da su srpskom narodu preci ostavili u zavještanje slobodnu Srbiju, koju su izborili uz velike žrtve i visoku cijenu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

- I zato ne dajte da vam deca zaborave solunske ratnike koji su život uzidali u slobodu Srbije. Ne dajte da zaborave da su rođena u otadžbini Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, Petra Bojovića i drugih ratnika, čijoj veličini i umeću je poštovanje ukazivao i danas ukazuje cijeli svijet - naveo je on.

On je dodao da u čast predaka srpski narod danas ujedinjen obilježava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Stefanović je podsjetio na riječi jednog od solunskih ratnika kojima je opisivao 15. septembar 1918. godine.

- Slomili smo svaki otpor neprijatelja, a onda krenuli u juriš koji nijedna sila nije mogla da zaustavi, vukla nas je neizmjerna želja da što prije stignemo u rodni kraj - rekao je taj ratnik.

Stefanović dodaje da je naredba glasila - "Drsko prodirati bez počinka do krajnjih granica mogućnosti ljudske snage, sa nepokolebljivom voljom i nadom u Boga".

- Bio je to podvig srpske vojske koji je označio početak kraja Velikog rata, kako su savremenici nazivali proboj Solunskog fronta. Svijet se divio tvrdim na muci, trezvenim, skromnim, ljudima slobodnim, nesalomivim, najistrajnijim vojnicima u borbi za slobodu. Našim precima - naveo je Stefanović.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra, na dan kada je 1918. godine počeo proboj Solunskog fronta.