Urednik TV Most

Stević za ATV: Nadamo se da će pritisak međunarodne zajednice na Kurtija imati efekta

  • Извор: АТВ
  • 27.05.2023. 19:30

Novi nemiri na Kosmetu nakon upada specijalnih jedinica kosovske policije izazvali su dodatni nemir i tenzije.

O trenutnoj situaciji za ATV je govorio Lazar Stević, urednik TV Most.

"Noć je protekla mirno i današnji dan protiče mirno za razliku od jučerašnjeg. I dalje je raspoređen veliki broj specijalnih jedinica kosovske policije ispred opštine Zvečani, a tako je u Leposavićima i Zubinom Potoku. Oni su juče na silu upale u ove tri opštine sa srpskom većinom. Pri tome je bilo dosta povrijeđenih. Koristili su šok bombe, čak je bilo pucanja. Preko 10 povrijeđenih, na svu sreću lakše povrijeđenih", kaže Stević.

Govoreći o albanskim načelnicima koji su izabrani u ovim opštinama na izborima koje su Srbi bojkotovali, Stević kaže da su se juče pojavili nakratko, a šta će se dalje dešavati vidjećemo tek u ponedjeljak.

"Oni su juče ušli na pet minuta i postavili su tzv. kosovske zastave. Nakon toga su napustili opštine. Čekamo da vidimo kako će se dalje razvijati situacija", kaže Stević.

On napominje da se međunarodna zajednica konačno složila oko osude jednostranih poteza Prištine, upotrebe sile i nasilnog upada u opštine na sjeveru.

"Prije nekoliko dana su ambasade Kvinte pozvale Aljbina Kurtija da ne upada na silu, a mi smo iskreno vjerovali da on to neće uraditi. Prije svega što nema potrebe da ulazi u ove opštine jer ove opštine nisu pri kosovskom sistemu. Nema prava da uđe u ove institucije i ove opštine. Oglasila se i Srpska lista na konferenciji za novinare sa zahtjevom državnom vrhu Republike Srbije, prije svega Aleksandru Vučiću koga pozivaju da se suspenduje dalji dijalog sa Prištinom dok se ne ispune dva uslova. Prvi je da se sve specijalne jedinice kosovske policije povuku sa sjevera, kao i gradonačelnici koji su izabrani", kaže Stević.

Na administrativnim linijama nema problema niti većih zadržavanja. Stević napominje da je jedini problem u pomenutim opštinama koje su pod blokadom. Tortura koja je počela juče nastavila se i danas, a Stević kaže da se nada da će pritisak međunarodne zajednice na Kurtija imati uticaja.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)