Pakslovid

Stigao lijek protiv korone, evo ko ne bi trebao da ga koristi

  • Извор: Курир
  • 13.02.2022. 12:04

Prije nešto više od 10 dana Evropska Agencija za lijekove odobrila je još jedan najsavremeniji lijek protiv kovida – pakslovid kompanije "Fajzer". Srbija je među prvima potpisala ugovor o nabavci lijeka i među prvima ga je dobila. Jelena Mitrašinović iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srbije za RTS je objasnila ko će moći da primi lijek i kako se koristi.

Pakslovid, koji je nedavno stigao u Srbiju, je antivirusni lijek, koji se sastoji iz dvije komponente. Jelena Mitrašinović iz ALIMS-a je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnila da je radna grupa Ministarstva zdravlja, na čijem je čelu dr Goran Stevanović, odlučila da se prve količine ovog lijeka distribuiraju u tercijarne ustanove gdje će se odlučivati o daljoj primjeni.

"Pakslovid je kombinacija dvije aktivne supstance koje se nalaze u odvojenim tabletama. Prvi aktivni princip, nirmatrelvir, blokida dejstvo enzima koji je potreban za replikaciju virusa. Druga aktivna komponenta, ritonavir, zadužen je u ovoj kombinaiji da usporava razgradnju prve aktivne supstance što omogućava da duže ostane u organizmu, i to u onim koncentracijama koje su dovoljne da se spriječi replikacija virusa", navela je Jelena Mitrašinović.

Prema njenim riječima, ovaj lijek djeluje tako što sprečava razmnožavanje virusa u organizmu domaćina.

Ističe da je sa terapijom najbolje započeti što prije od pojave prvih simptoma koronavirusa i to u roku od pet dana.

"Lijek je u obliku tableta, uzimaju se oralno, uzimaju se dvije tablete prve kompoente, plus jedna druge, to znači po tri tablete na 12 sati, terapija traje pet dana i sprovodi se u kućnim uslovima", navodi Mitrašinovićeva.

Smatra da je od ovog lijeka realno očekivati da će smanjiti potrebu za hospitalizacijom, što će značiti rasterećenje cijelog zdravstvenog sistema. Ukazuje i na podatke iz kliničkih studija koje su pokazale da je lijek efikasan 89 odsto u smanjenju stope hospitalizacije i smrtnost ishoda.

"Bezbjednosni profil je zadovoljavajući što potvrđuju neželjene reakacije u kliničkim studijama, koje su blage - poremećaj ukusa 5,6 odsto, dijareja, glavobolja i povraćanje. Ali kad govorimo o bezbednosti leka u realnom životu, van uslova iz kliničkih studija, važno je obratiti pažnju na mogućnost interakcije ovog lijeka sa brojnim drugim lijekovima koji su dio hronične terapije mnogih bolesnika", ukazuje Mitrašinovićeva.

Ko smije da primi paksolovid

Objašnjava da jedna komponenta lijeka - ritonavir - zbog načina metabolisanja u organizmu ima značajan potencijal da stupa u interakcije sa mnogobrojnim lekovima što bi moglo da dovede do neželjenih efekata ili pak da umanji dejstvo pakslovida.

"Iz tog razloga je i odluka na nivou Ministarstva zdravlja da se odluka o propisivanja leka donosi na tercijarnom nivou i podržana je protokolom broj 13 koja je uvrstila pakslovid, naveden je spisak ljekova koji ne smiju da se koriste u isto vreme sa pakslovidom", ističe gošća Dnevnika.

Pacijentima neće biti omogućen pristup lijeku bez konsultacije sa ljekarom.

"Pakslovid je namijenjen za odrasle kovid pacijente, iznad 18 godina, koji imaju blage do umjerene forme bolesti bez kiseonične terapije, koji imaju neku pridruženu bolest - dijabetes, gojazni pacijenti, pacijenti sa hroničnim bolestima kardiovaskularnog sistema, bubrega, jetre, aktivni maligniteti", napominje Mitrašinovićeva.

Dodaje da nije namijenjen mlađima od 18 godina, trudnicama, dojiljama, a kontraindikovan je sa teškim oštećenjima jetre i bubrega.

U sprovednim kliničkim studijama lek je bio ispitan na pacijentima zaraženim deltom.

"Poznajući mehanizam dejstva pakslovida koji ne zavisi od spajk proteina, realno je očekivati uvjerljivu efikasnost i protiv omikron soja i drugih sojeva", kaže Mitrašinovićeva.

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина