Masakr u školi

Stručnjaci o tragediji u Beogradu: Cijelo društvo je zakazalo

  • Извор: АТВ
  • 04.05.2023. 19:10

Okidač za tragediju koja je Srbiju zavila u crno, traže psiholozi, sociolozi i pedagozi. U jednom su saglasni, zakazali smo kao društvo u cjelini.

Nakon što je u javnost isplivao motiv dječaka ubice, stručnjaci kažu da je najveću odgovornost nose roditelji.

"Kad je u pitanju nasilje, kako da pratimo učenika i kako da primijetimo da kod djeteta postoji neki problem. Uvijek na prvo mjesto stavljam razgovor i praćenje djeteta, roditelj je uvijek neko ko osluškuje dijete, i primjećuje šta se kod djece dešava. Ukoliko dijete promijeni svoje ponašanje, povlači se u sebe, trudi se da se izoluje, ne ide mu se u školu, ne druži mu se sa vršnajcima sve je to pokazatelj da se sa djetetom nešto dešava", kaže Mladen Stojnić Perić, psiholog.

Razgovor će, kažu psiholozi, sigurno pomoći u prepoznavanju problema. Ova tragedija, nažalost, svima je otvorila oči.

"Ako ova užasna tragedija može nečemu da posluži, to je da nas osvijesti da ništa nije bitnije i presudnije nego taj kontakt sa djecom koja odrastaju u našim porodicama. To zaista zvuči kao suvišno možda ponavljati, ali nije. Roditelji u principu jako malo znaju o tome kako im djeca žive", kaže Radmila Vulić Bojović, psiholog.

Izopštenost iz društva, vršnjačko nasilje, sve ovo prolaze i druga djeca oko nas, kažu sociolozi. Zato nam je, smatraju i psiholozi, potreban jači obrazovni sistem, obučeni nastavnici ali i  osvješteni roditelji. 

"Čini mi se da je ovdje drušvo zakazalo. Svi smo nekako zakazali. I problemi sa kojima se mi kao društvo već dugo godina suočavamo i upozoravamo, nekako nam ne dopiru do onih centara u glavi koji podrazumijevaju aktivno reagovanje", kaže sociolog Ljubo Lepir.

"Neophodno je jedno sistematsko osnaživanje mladih, odnosno osnaživanje svih aktera u obrazovnom sistemu. Nama nastavnici nemaju odgovarajuće digitalne vještine a od njih se očekuje da budu podrška učenicima", kaže psiholog Dobrinka Kuzmanović. 

Sve veće probleme danas pravi nekontrolisano korišćenje interneta, video igrica i sadržaja u medijima. Stručnjaci upozoravaju da je još veći problem to što se često počinioci zločina među djecom, doživljavaju kao heroji i uzori.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.