Suze patrijarha Irineja - Prvi i posljednji put plakao je na Kosovu

  • 20.11.2020. 08:16

Patrijarh srpski, gospodin Irinej preminuo je jutros nakon teške borbe sa virusom korona. U narodu će ostati upamćen kao patrijarh u čije vrijeme se najviše ulagalo u završetak Hrama Svetog Save na Vračaru.

Patrijarh je bio izuzetno vezan za Kosovo i Metohiju, napaćene Srbe koji su živjeli dolje i sve naše svetinje.

On je bio profesor Prizrenske bogoslovije 1959—1968. godine, a rektor od 1971—1974. godine. Uvijek je isticao da srpski narod ne može da se pomiri sa tim da Kosovo bude izvan Srbije.

Prije dvije godine patrijarh Irinej je posjetio Kosovo i Metohiju. Krenuo je nenajavljen, bez plana i bilo kakve pompe. Planirao je da bude dolje dva dana, ostao je pet. Bio je veoma prehlađen ali nije odustajao. Obilazio je svetinje i narod.

Prvojerarh srpski je po prvi put u javnosti zaplakao upravo na tom putovanju.

U Orahovcu ga je dočekalo mnogo djece. Pjevali su mu o Kosovu, o Metohiji...on ih je slušao i plakao. To je bio jedini put da je narod vidio suze svog Patrijarha, suze za koje mnogi nisu marili. 

СУЗЕ ПАТРИЈАРХА
Пре две године, у пролеће 2018. Патријарх је обилазио народ на Косову и Метохији. Кренуо је ненајављен, без плана и било какве помпе. Планирао је да буде доле два дана, остао је пет. Био је веома прехлађен али није одустајао. Обилазио је светиње, народ... 1/2👇👇 pic.twitter.com/BaHZQxtdZH

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм