Nove provokacije

Tači: Nema podjele Kosova, slijedi pripajanje Preševske doline

  • 08.08.2018. 16:40

Predsjednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači na konferenciji za medije je izjavio da neće biti podjele Kosova niti autonomije za Srbe, već korigovanje granice koja podrazumjeva samo to da se Preševska dolina pripoji Kosovu.

"Ja sam opredeljen da postignemo sporazum i nakon zahtjeva predstavnika Preševske doline predložio sam korekciju granice sa Srbijom, kao jedine mogućnosti za legitimisanje zahtjeva Preševske doline. To podrazumeva ne podelu Kosova, ne autonomiji za Srbe. Mi treba da učinimo maksimalne napore da na kraju postignemo završni mirovni sporazum," rekao je Tači.

Po njegovim riječima, korekcija granica podrazumeva potpuno pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđa Kosovu i to treba da bude transparentan i miran proces između Srbije i Kosova.

"Korekcija granice predviđa potpuno pripajanje Preševa, Medveđa i Bujanovca Kosovu. To bi bio transparentan i odgovoran, mirovan proces između Kosova i Srbije. Ako se obe strane slože sa tim, niko neće moći da se tome usprotivi. Ako je potrebno, Kosovo će izmijeniti i svoj Ustav u slučaju pripajanja Preševske doline," objasnio je Tači.

Ponovio je da će Kosovo izvršiti obavezu u odnosu na sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom "uz poštovanje Ustava i sporazuma iz Brisela".

Zahtjev albanskih predstavnika Medveđe, Preševa i Bujanovca da se pripoje Kosovu biće predstavljen u Briselu i korekcija granica sa Srbijom je jedino rešenje," ponovio je Tači.

Hašim Tači je dan ranije najavio i referendum po pitanju „korekcije granica“.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок