Stabilno

Tinejdžerku ujeo poskok, prebačena u UKC Niš

  • 26.04.2021. 17:04

Tinejdžerku od 17 godina ujela je zmija za desnu potkoljenicu i ona je prebačena u Univerzitetski klinički centar Niš, javljaju Niške vijesti.

Kako navode, E.M. se nalazi na odijeljenju intezivne njege dječije klinike ovog centra, ali je van životne opasnosti.

Ona je, odmah nakon što ju je ujeo poskok, u zdravstvenom centru u Aleksincu, primila serum antiviperinum i velike doze urbazona.

Prema saznanjima ovog portala, djevojku je zmija ujela u Lipovcu, nadomak Aleksinca.

Poskok je vrsta najotrovnije i najopasnije evropske zmije. Od aprila do zmaja često je viđen jer je to period u kojem se pare.

Ugroz poskoka može biti smrtonosan za ljude. Čak i tek izleženi mladunci su opremljeni otrovom i otrovnim zubima i mogu zadati vrlo ozbiljan ugriz.

Otrov sadrži hemotoksične tvari koje zgrušavaju krv i izazivaju šok. Snaga otrova poskoka je čak jača i od nekih kobri. Prvi simptomi trovanja su bol ili oticanje ugriženog dijela tijela. Otok se javlja 2-3 minute nakon ugriza i brzo se širi.

Kod većih primjeraka zubi mogu biti i jedan cm dugi, pa otrov može biti unesen u mišić što ubrzava razvoj simptoma trovanja. Ukoliko se ugriz ne tretira na vrijeme šanse za smrtnost su velike, dok se često dešava da ukoliko otrov ne bude kontrolisan mora doći do amputacije inficiranog dijela tijela.

ATV/Tanjug

Тагови: