Problem stavio na sto

Tramp se posvetio razgraničenju Srbije i Kosova

  • 20.12.2018. 09:43

Pismima koja je uputio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku privremenih kosovskih institucija Hašimu Tačiju, američki predsjednik Donald Tramp je praktično razgraničenje kao rješenje problema Kosova i zvanično stavio na sto, piše beogradski "Blic".

Pozivajući se na diplomatske izvore u Vašingtonu, list navodi da su na Trampa uticaj vjerovatno izvršili savjetnik za nacionalnu bezbjednost DŽon Bolton i državni sekretar Majk Pompeo, koji su prethodnih mjeseci bili posvećeni ovom pitanju. 

"Ovo je nesumnjivi pokušaj Amerike da vrati uticaj na Balkan. Ono što je /francuski predsjednik Emanuel/ Makron pokušao da uradi u Parizu 11. novembra, sada očigledno pokušava Tramp", rekao je izvor lista iz Vašingtona. 

Kako je naveo, za zvanični Brisel ovako otvorena ponuda Trampa predstavlja veliko iznenađenje, a Amerika hoće da pokaže da se EU pokazala nesposobnom da riješi kosovski problem, naveo je isti izvor.

Vašington se uključuje

Kopredsjedavajući srpskog kokusa u američkom Kongresu, kongresmen iz Teksasa Ted Po očekuje da će Vašington biti više uključen u rješavanje pitanja dijaloga Beograda i Prištine.

"Mislim da će Vašington biti više uključen i treba da bude više uključen u rješavanje ovog pitanja i možda pomjeri EU na neku drugu ulogu, jer mislim da SAD mogu da pomognu da podstaknu ne samo Srbiju već i /samoproglašeno/ Kosovo da sjednu za pregovarački sto i riješe pitanja koja ih razjedaju već godinama", rekao je Po za "Glas Amerike". 

On je ocijenio da je Kosovo bilo dio problema zbog nespremnosti da se nađe kompromis i dugoročno rješenje radi mira u regionu i istakao da mu je drago što se SAD više angažuju na zapadnom Balkanu. 

Poa, koji krajem godine odlazi u penziju, od januara će na tom položaju u kokusu zamijeniti republikanski kongresmen iz Ohaja, brigadni general Stiv Stajvers. 

Kongresmen iz Ohaja Stiv Stajvers je 35 godina bio član Nacionalne garde Ohaja, koja ima program partnerstva sa srpskom vojskom već 12 godina. 

"Ovo je vrlo opasan trenutak u regionu i drago mi je što ću raditi na tome da probamo da podstaknemo dijalog, da pomognemo. Ne da namećemo rješenja, ali da posredujemo u njihovom pronalaženju na fleksibilan način, u interesu srpskog naroda, vlade i crkve", naveo je Stajvers. 

On je na oproštajnom prijemu koji je za Poa priredio srpski kokus, zajedno sa Ambasadom Srbije u Vašingtonu, najavio da će vojna saradnja biti jedan od prioriteta, ali i skretanje veće pažnje na zapadni Balkan u cjelini. 

"Sa taksama koje je /samoproglašeno/ Kosovo uvelo Srbiji, sa transformacijom Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku, trenutno postoji mnogo tenzija. Volio bih da vidim da ljudi bolje sarađuju i da ta pitanja budu više vidljiva u američkoj administraciji kako bismo preuzeli aktivnu ulogu, ne da namećemo svoje ideje drugima, nego kao posrednik", rekao je Stajvers. 

On je istakao da podržava dijalog pod pokroviteljstvom EU i izrazio nadu da će on dati rezultate. 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм