Srbija

Tuga: Jasna i Saša odveli sina na liječenje u Tursku, otac preminuo od korone

  • Извор: Телеграф
  • 05.10.2021. 12:24

Desetogodišnji Sergej Milićević sa mamom i tatom u julu ove godine uputio se u Tursku na kontrolni pregled. 

Dječak je obolio od tumora na mozgu, a prije odobrenja hemioterapije, doktorka je tražila da ga vidi. Stigli su sa idejom da tamo provedu četiri dana. Ipak, proveli su dva mjeseca i u Srbiju se vratili u žalosti. Mama Jasna i on su dobili korona virus i preležali ga. Otac Saša je obolio i preminuo.

Kako je majka u razgovoru za "Telegraf.rs" objasnila, dječaku je otkriven tumor na mozgu u osmom mjesecu života. Benigni je, ali na vrlo nezgodnom mjestu.

"Nalazi se u predjelu očnih nerava i hipofize. Ne može da se otkloni u potpunosti", rekla je navodeći da je dječak imao prvu operaciju u januaru 2012, drugu u u decembru 2014, a treću u januaru 2020. godine.

"Prva operacija je bila da se uzme uzorak, da se vidi o čemu se radi. Druga zato što je tumor počeo da pravi cistu. Treća operacija isto tako, uklonili su sve što su mogli", kaže ona.

Majka objašnjava i da je cista koju tumor pravi puna, te da je prilikom prethodne operacije, prije skoro dvije godine, ugrađen rezervoar preko koga sadržaj ciste treba da se prazni. Desilo se da je rezervoar zapušen, te da je neophodno da se zamijeni. To je, kaže, Jasna, bio rizik za koji se znalo da postoji.

"Niko ne može da vam garantuje da će to da bude prohodno stalno", kaže navodeći da je novac za predstojeće liječenje bio izdvojen i uplaćen, ali da su zbog bolesti oca sredstva preusmjerena na troškove njegovog bolničkog liječenja.

Kako je rekla, Saša (46) bio je astmatičar. Stanje mu se vrlo brzo pogoršavalo.

"Samo u jednom trenutku prvo Sergej dobija temperaturu, pa ja, pa suprug. Testirani smo i shvatili smo da imamo koronu. Umjesto četiri dana, ostali smo tamo dva mjeseca. Sergej i ja smo se oporavili, međutim, moj Saša, nažalost, nije. Vrlo brzo je morao da bude smješten u bolnicu, a stanje se u bolnici još brže pogoršavalo. Iz obične sobe prešao je na intenzivnu njegu. Onda su ga intubirali i tako intubiran je bio svjestan. On je od 6. avgusta bio u bolnici, a 20. septembra je preminuo", ispričala je o tragediji koja ih je zadesila.

Po povratku u Srbiji sahranili su Sašu. Bitka koju biju od 2012. samo se nastavila.

"Sergeju predstoji hemioterapija. Prije svega da se zamijeni rezervoar", kazala je majka navodeći da im je poslat predračun iz bolnice, te da im je potrebno 80.000 evra.

Kako je objasnila njegov vid već je značajno oslabljen, iako se to na prvi pogled ne bi reklo.

"On je vrlo slabovid. Usljed pritiska, očni nervi su atrofirali. Međutim, Sergej sa ovim vidom koji ima, vrlo dobro funkcioniše. Da ga vidite, da ne obratite pažnju, ne biste stekli utisak da je bolestan", kaže majka dodajući da dječak ipak ne može da pročita zapis sa table, te da ima specijalne naočare uz pomoć kojih čita i piše.

"Naravno, sve mora da bude većeg fonta, da bude prilagođeno njegovim potrebama", kaže ona.

Sergeju je moguće pomoći!

Slanjem SMS poruke iz Srbije: Upišimo 1119 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1119 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001216645-30

Uplatom na devizni račun: 160600000121706337

IBAN: RS35160600000121706337

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Тагови:
  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.