Има негативан утицај

У Европу стигло 180.000 тона пијеска из Сахаре

  • Извор: РТС
  • 01.04.2024. 20:10

Јак и топао вјетар донио је из Африке сахарски пијесак, загађујућу материју природног поријекла, каже Андреј Шоштић из Градског завода за јавно здравље.

Према прогнозама метеоролога, тај пијесак је стигао чак до Швајцарске и у Европу донио око 180.000 тона пијеска, рекао је за РТС Шоштарић .

Објашњава да је потребно пратити присуство пијеска у ваздух јер је доказано да има негативан утицај на здравље, објашњава Шоштарић.

"Био је најављен сунчан дан. Немамо класичне кишне облаке, већ заправо видимо да нема сунца - управо због тога што сахарски пијесак не допушта зрацима сунца да допру до површине", наводи саговорник из Градског завода за јавно здравље.

Опасност по здравље

Шоштарић препоручује да се смањи боравак напољу колико је то могуће и да се прати концентрација загађујућих материја на доступним интернет страницама. Уз то, потребно је избјегавати физичку активност на отвореном, докле год је пијесак присутан у ваздуху.

Сахарски пијесак може се примијетити на крововима аутомобила и прозора.

"Вечерас је најављена киша, уколико се та прогноза и обистини, пијесак ће се из атмосфере пренијети на тло", каже Шоштарић.

За уторак метеоролози у Србији су објавили жути аларм због грмљавине и пљускова, и најавили температуру нижу за отприлике 10 степени.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: