Vojska Srbije

U novembru velika vojna vježba

  • 13.10.2018. 09:21

Vojska Srbije obilježiće 100 godina od pobjede u Prvom svjetskom ratu velikom vojnom vježbom, koja će sredinom novembra biti održana na najmanje pet lokacija širom zemlje, uz učešće više hiljada pripadnika Vojske, pišu beogradske "Večernje novosti".

U manevrima, u kojima će učestvovati više hiljada oficira, podoficira i vojnika, dejstvovaće avijacija, desetine tenkova i oklopnih vozila i artiljerijske i raketne jedinice, navodi list, pozivajući se na sagovornika iz vrha Vojske Srbije.

Specifičnost vježbe biće scenario koji podrazumijeva istovremeno kretanje snaga i gađanje na nekoliko poligona i terena u Srbiji.

"Reč je o taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem, a borbena sredstva će dejstvovati istovremeno", rekao je izvor lista.

Kako je naveo, cilj ovih složenih manevara je da se provjere mogućnosti, ali i da se pošalje poruka da Vojska Srbije danas raspolaže istom odlučnošću i spremnošću, koja je prije tačno jednog vijeka krasila naše pretke.

Prema planu, Riječna flotila u sadejstvu sa bliskim jedinicama će, nedaleko od Titela, gađati ciljeve sa svojih plovila, a inženjerijske jedinice u najkraćem roku premostiće Tisu.

Na poligonu "Pasuljanske livade" nalaziće se ciljevi za gađanje avijacije i dejstvovaće oklopne jedinice, a sličan scenario odvijaće se i na Pešterskoj visoravni, gdje će dejstvovati i artiljerija i raketne jedinice.

U rejonu Niša i na vojnom strelištu "Međa" sposobnost će odmjeriti pripadnici Specijalne brigade i čuvenog 63. padobranskog bataljona, koji će izvesti desantiranje iz aviona i stupanje u borbu na tlu.

Sastavni dio vježbe biće i dejstvo najsavremenijih sredstava naoružanja iz proizvodnog programa srpske namjenske industrije, među kojima su savremene haubice "nora", borbena oklopna vozila "lazar", "miloš"...

U Vojsci Srbije navode da je prvobitna zamisao državnog i vojnog vrha bila da se vijek od završetka Prvog svjetskog rata obilježi paradom i defileom ljudstva i tehnike, ali da je prednost data praktičnom uvježbavanju jedinica.

"Građani Srbije videće moć sredstava kojima raspolažu naše oružane snage, ali ne u ceremonijalnoj, već u svojoj prirodnoj ulozi", istakli su u Vojsci Srbije.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.