Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije

"U rudniku Soko bilo propusta"

  • Извор: Танјуг
  • 22.08.2022. 12:15

Potpredsjednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da porodice rudara stradalih u nesreći u rudniku Soko moraju da znaju istinu i da je ministarstvo podnelo krivične prijave protiv 14 osoba zbog nesreće u kojoj je život izgubilo osam rudara, a povrijeđeno njih 20, kako bi se utvrdila odgovornost, jer postoje jasna pravila koja nisu poštovana u ovom rudniku.

"Porodice moraju da znaju istinu, ali i svi koji rade taj posao da znaju da svaki papir, da svi propisi, sva pravila moraju da se poštuju i sprovedu, jer su u pitanju ljudski životi. Mi smo bili tamo tog jutra, razgovarala sam sa porodicama stradalih u trenutku kada su čekali tijela svojih najbližih i obećala sam da ćemo provjeriti i utvrditi istinu, da ćemo učiniti sve što možemo, zato što je zakonska, moralna obaveza i to je važno i za njih, ali i za sve druge koji moraju da znaju da postoji odgovornost kada se radi taj posao", rekla je ona.

Sačekali smo da tužilaštvo u Aleksincu donese odluku, a potom smo odlučili da Višem javnom tužilaštvu u Nišu podnesemo krivičnu prijavu i predamo svu dokumentaciju i audio-zapise kojima raspolažemo, rekla je Mihajlovićeva gostujući na Tv Studio B, saopštilo je ministarstvo.

"Smatramo da postoji odgovornost, tim prije što je 14 dana prije 1. aprila kada se dogodila tragedija bilo povećane koncentracije metana. Dozvoljena granica je 1,5 odsto, a 14 dana prije nesreće bila je povećana koncentracija metana u zbiru 22 sata, što su određeni ljudi koji su obuhvaćeni prijavom to i znali. Takođe, bilo je propusta i u noći kada se tragedija dogodila. Bilo je propusta u dokumentaciji koja je potrebna za izvođenje radova, nije se reagovalo u pravom trenutku, nisu postojala odobrenja za rudarske projekte, nije bilo adekvatne kontrole", navela je ministarka.

Istakla je da ovo mora da bude nauk svim ljudima koji rade u opasnim sektorima, na visokorizičnim radnim mjestima, da je bezbjednost na prvom mjestu.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм