Plan obrazovno-vaspitnog rada

U Srbiji počela školska godina po "semafor sistemu"

  • Извор: СРНА
  • 01.09.2021. 08:45

Nova školska godina počela je u većem dijelu Srbije po modelu nastave koji podrazumijeva časove od 45 minuta i kompletna odjeljenja u učionicama.

U Tutinu će nastava u srednjim školama biti organizovana onlajn zbog nepovoljne epidemiološke situacije, dok će se u 15 lokalnih zajednica odvijati po kombinovanom modelu.

Plan obrazovno-vaspitnog rada u novoj školskoj godini, koji je usvojio Krizni štab za borbu protiv virusa korona, podrazumijeva tri modela.

Prvi model podrazumijeva slobodno okruženje za sve učenike, što znači da sjede zajedno u učioniocama, nose masku samo dok razgovaraju i odgovaraju, te da vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu učeniku na 1,5 metara.

Drugi model nastave je kombinovan, jedan dan onlajn, drugi dan neposredna nastava.

Treći model je za najugroženije lokalne samouprave, koji za srednjoškolce podrazumijeva onlajn nastavu, za osnovce do četvrtog razreda kombinovanu nastavu od 30 minuta i grupe od 16 učenika, a za osnovce od petog do osmog razreda smjenjivaće se u danu po modelu nastave.

Ministarstvo prosvjete Srbije saopštilo je ranije da u školu danas neće krenuti samo učenici koji boluju od kovida 19 ili su u karantinu zbog bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Novitet je da će nova školska godina početi intoniranjem himne "Bože pravde" u svakoj osnovnoj i srednjoj školi u Srbiji.

      

Тагови: