Ubijen svjedok Haškog tužilaštva?

  • 16.01.2021. 08:05

Bivši kosovski policajac Fadilj Suljević, rodom iz Medveđe, pronađen je juče mrtav u brdima kod jezera Badovac, blizu Gračanice.

Kako navodi "Gazeta ekspres", on se nalazi na spisku svjedoka Specijalnog tužilaštva u Hagu. O ovom slučaju se oglasio i glavni tužilac Osnovnog tužilaštva Prištine Kujtim Muniši, koji je naveo da je izašao na lice mjesta da utvrdi šta se dogodilo.

"Policija je na mjestu događaja. Pronađen je mrtav negdje u planinama", rekao je Muniši.

Kako prenosi Kosovonline, Suljević je bivši pripadnik kosovske policije, koji je primljen u redove policije nakon 1999. godine. Za sada nema više informacija o tome da ali je Suljević svjedok u nekom od procesa protiv bivših komandanata OVK koji se nalaze u Hagu. Iz policije nisu mogli da potvrde identitet pronađenog tijela, ali su naveli da postoje podaci o sumnjivoj smrti, pišu Novosti.

Ubistva svjedoka, zastrašivanje, udesi

Kada se Ramuš Haradinaj našao na optuženičkoj listi za zločine na Kosovu i Metohiji, postavilo se pitali jesu li svjedoci bezbjedni?

Haradinaj je drugi put iz istih razloga podnio ostavku na premijersku funkciju.

Protiv njega su, inače, pred Haškim sudom vođena dva procesa (optužen za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima i pripadnicima drugih nealbanaca, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja), ali je oba puta pravosnažno oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Svjedoci nestajali i ubijani, jedan broj se povukao

Međutim, problem sa tim dokazima, zapravo je problem koji od početka prati "slučaj Haradinaj", jer je razlog za njihov nedostatak, zapravo, i taj što je jedan broj onih koji je trebalo da svjedoče protiv njega nestao. Neki su, prema pisanju i srpskih, ali i albanskih i evropskih medija, nestali, neki su ubijeni, neki su stradali, a jedan broj svjedoka se iz procesa povukao zbog zastrašivanja.

Kako su mediji svojevremeno pisali, riječ je o gotovo 30 svjedoka i članova njihovih porodica koji su "nestali sa lica zemlje", a koji su imali veze sa ratnim zločinima bivšeg komandanta OVK.

Svjedok ubijen, njegova kćerka pregažena automobilom

Takođe, spekulisalo se i ranije, ali i danas, da su neki od njih ubijeni vatrenim oružjem, dok su drugi stradali u, recimo, saobraćajnim nesrećama.

To je slučaj sa, recimo, Kjutim Berišom, koji je stradao u Podgorici u saobraćajnoj nesreći. On je, inače, bio taj koji je svjedočio tokom postupka u Hagu o tome kako su mu Haradinajevi vojnici silovali suprugu, njega mučili strujom, a Srbe ubijali kod Radonjičkog jezera.

Međutim, on nije jedini. Takođe, prema pisanju medija, još jedan od svjedoka Bedri Curi, ubijen je svojevremeno kod Glogovca, da bi godinu dana kasnije njegova kćerka Bleranda bila pregažena automobilom u Kosovu Polju.

Takođe, prema pisanju medija, jedan broj onih koji su bili spremni da svjedoče protiv Haradinaja, od kojih su neki takođe bili pripadnici OVK, ubijeni su mahom iz vatrenog oružja po raznim mjestima na KiM.

Kada je prvostepena presuda u Hagu ukinuta, tada se oglasio i predsjedavajući sudija Patrik Robinson, koji je govorio o "zastrašivanju svjedoka koji se nisu usuđivali da svjedoče protiv Haradinaja", pisao je Blic.

Insajder: Svjedoci kao izazov suda za zločine OVK

Nakon što je početkom 2011. godine Savjet Evrope usvojio izvještaj Dika Martina, specijalnog izvještioca Savjeta Evrope u kojem je navedeno da je na Kosovu oteto 500 civila, uglavnom Srba, koji su ili ubijeni ili prebačeni u Albaniju radi trgovine ljudskim organima, Martin je upozorio da će procesuiranje zločina zavisiti od sposobnosti međunarodne zajednice da zaštiti svjedoke.

On je otvoreno rekao da bi svjedoci mogli da budu ubijeni ako ih kosovska policija i Euleks ne zaštite.

U aprilu 2016. godine, Dik Martin je rekao da su "neke osobe" koje su trebale da svjedoče već ubijene".

Dan pre toga je kod Glogovca hicem u glavu ubijen Bedri Curi, za kojeg su mediji navodili da je nekadašnji pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova i svjedok tužilaštva.

Prva ubistva svjedoka počela su sa prvim istragama zločina OVK. Najviše informacija o ovim ubistvima tiče se suđenja Dukađini grupi, koju je međunarodno tužilaštvo na Kosovu 2001. optužilo za ubistvo četiri Albanca, pripadnika FARK-a, jedne od frakcija OVK. Pripadnik Dukađini grupe bio je i Daut Haradinaj, brat kosovskog premijera u ostavci Ramuša Haradinaja.

Koliko daleko su pojedinci bili spremni da idu, svjedoči podatak da je nakon ubistva Zemaja lokalna policija, uz pomoć UNMIK-a, apelovala na svjedoke da se jave. Kada su pokušali da ih ispitaju, na stanicu policije u Peći ispaljena je protivtenkovska granata. Još desetak ubistava dovodi se u vezu sa ovim postupkom.

Koliki je strah vladao govori to što je jedan od svjedoka pristao da bude optužen za nepoštovanje suda samo da ne svjedoči.

U svojim memoarima Karla del Ponte pominje i ovaj događaj kao primjer obračuna sa svjedocima. Između ostalog navodi i sledeće:

“Sigurna sam i da su se neki članovi UNMIK-a i KFOR-a plašili za vlastiti život i živote svojih kolega. Vjerujem i da su se i neke sudije Haškog tribunala plašile osvete Albanaca”.

Hašim Tači ide utabanom stazom

Da Haradinaj nije jedini koji smanjuje broj svjedoka protiv sebe, pokazao je i predsjednik samoproglašenog Kosova, Hašim Tači.

Tužilaštvo je prošle godine potvrdilo da su mnogi potencijalni svjedoci protiv bivšeg zapovjednika OVK Hašima Tačija izjavili da se plaše ili da su bili podvrgnuti zastrašivanju.

Rizik od zastrašivanja i uznemiravanja svedoka, upozorili su tužioci, neće biti u potpunosti otklonjen ni zaštitnim merama pod kojim će oni biti tokom predstojećeg procesa protiv Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Budući da će, tokom suđenja, Tači i saoptuženi „neizbežno saznati identitete svjedoka protiv njih“, to će, po tužiocima, „svjedoke izložiti povećanom riziku od zastrašivanja“.

Neki od svjedoka mogu biti preseljeni, ali neće svi pristati na preseljenje. Isto tako, ni druge zaštitne mjere neće u potpunosti otkloniti rizik od uznemiravanja i zastrašivanja“, upozorilo je tužilaštvo u dokumentu kojim je, krajem maja, zatražilo hapšenje i pritvor Tačija i saoptuženih.

Tužioci su naveli primejre da su svjedoci u takvim procesima na Kosovu bili ubijeni ili ranjeni, da su im na kuću bile bačene bombe ili da je na njih pucano, piše N1.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм