Pokušao da ih carini, ali mu je plan propao

Uhvatili ga sa četiri kofera kubanskog specijaliteta

  • Извор: Блиц
  • 05.10.2021. 10:56

Carinici Srbije su u saradnji sa policijom uspjeli da spriječe jednog putnika da iz zemlje otputuje sa 4 kofera puna kubanskih cigara u čiju se autentičnost sumnja.

Čitav slučaj je vrlo neobičan, prije svega zbog toga što se rijetko viđaju putnici koji misle da je normalno da u bilo koju zemlju uđu sa koferima punim akcizne robe kada je dobro poznato da je ta vrsta robe svugdje u svijetu na posebnom režimu, a dozvoljena količina za unos je jasno definisana nacionalnim propisima.

Uprkos tome što kao fizičko lice u Srbiju možete unijeti svega 10 tompusa, 49-godišnji kineski državljanin je u Beograd sa Kube doputovao noseći četiri kofera dupke puna ovog kubanskog specijaliteta.

Kako navaode iz Uprave carine, koferi su bili zaključani i jedino je vlasnik imao šifru za njihovo otvaranje, pa pošto je vidio da će teško proći kontrolu, pomislio je da bi mogao da nadigra propise tako što će gotovo 100 kilograma teške kofere prijaviti za carinjenje.

U tom trenutku nailazi na drugu prepreku – putnicima nije dozvoljeno da uvoze robu komercijalnog karaktera i ona ne može da se ocarini u redovnom carinskom postupku ukoliko nije riječ o pravnom licu tj. firmi koja se bavi prodajom takve robe.

Shvativši da njegov pokušaj unosa kubanskih cigara neće proći, putnik je pomislio da bi možda mogao da preuzme svoju robu i otputuje na neku drugu destinaciju, gdje će lakše moći da realizuje svoj plan.

Kada je došao da preuzme kofere, kako bi otputovao dalje, granične službe su sprovele detaljnu kontrolu i utvrdile da postoji osnovana sumnja da se u koferima nalaze kopije poznatih robnih marki tompusa, a sa takvom robom ne može da se nastavi putovanje.

O ovom slučaju su obaviješteni zastupnici robnih marki kubanskih cigara zatečenih u koferima, te će slučaj dobiti svoj epilog nakon što se ustanovi da li je došlo do povrede prava intelektualne svojine.