Канцеларија за КиМ

"Укидање динара на КиМ може имати далекосежне посљедице"

  • Извор: Агенције
  • 31.01.2024. 10:14

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију упутила је дипломатским круговима меморандум у којем упозорава да најављена забрана употребе српског динара на Космету представља најопаснији корак Приштине ка ескалацији која би могла имати далекосежне посљедице на секторе од виталног значаја за Србе.

Из Канцеларије истичу да би обустава плаћања у српским динарима одмах погодила више од 100.000 Срба, као и различите етничке групе попут Рома, Горанаца, Црногораца, Хрвата, Турака, Ашкалија, Египћана, Албанаца и Бошњака.

"Виталне институције попут школа, вртића и болница не би биле у стању да измире своје финансијске обавезе, укључујући исплату плата, набавку основних ствари и оперативне трошкове, што би довело до хуманитарне кризе и погоршања већ неизвесне ситуације за Србе на Космету“, наведено је у меморандуму.

Изражена је озбиљна забринутост због утицаја које би забрана употребе динара могла да има на одрживост малих предузећа у власништву Срба, што би могло да доведе до затварања тих предузећа и губљења радних мјеста.

У политичком смислу, у меморандуму се изражава забринутост због потенцијалних посљедица те одлуке на дијалог Београда и Приштине којим посредује ЕУ, прошле споразуме и енергетске пактове, који су, како се наводи, кључни стубови регионалне сарадње.

Предсједник Србије Александар Вучић одржао је синоћ хитан састанак са појединим министрима Владе Србије, након што је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти одбио приједлог САД, ЕУ и земаља Квинте и одлучио да данас почне забрана употребе динара на Косову и Метохији.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:35 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.