Bruka na Kalemegdanu

Ukradena bista sa spomenika ruskim i srpskim ratnicima  

  • 18.09.2018. 09:51

Spomenik posvećen ruskim i srpskim ratnicima iz Prvog svjetskog rata koji se nalazi na Beogradskoj tvrđavi oskrnavljen je.

Nepoznati lopovi, za koje se sumnja da su preprodavci sekundarnih sirovina, ukrali su bronzanu bistu Svetog Đorđa. Lopovi su nekako uspjeli da iz granitnog krsta izvale i odnesu skulpturu, a o svemu je obavještena i policija.

Da na spomeniku fali bista primjetili su posjetioci Kalemegdana i o tome alarmirali nadležne službe.

Ovaj spomenik, koji je postavljen prije četiri godine, donacija je ruskih društvenih organizacija "Centar nacionalne slave" i Fonda Andreja Prvozvanog gradu Beogradu.

Spomenik je postavljen u sklopu manifestacije obilježavanje stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, a osveštao ga je patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje predstavnika patrijarha Moskovskog i sve Rusije Kirila, njegovog prosveštenstva episkopa kronštatskog Nazarija.

Svečanosti otvaranja prisustvovali su tadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin i nekadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Visina spomen obeležja je 2,7 metara i krase ga tradicionalni hrišćanski simboli krst i, bar do danas, lik svetog Đorđa, pokrovitelja ruske i srpske vojske, na konju kao podsećanje na žrtvu koju su vojnici ruskog i srpskog naroda položili za slobodu.