POžega

Ukrao vrijedne eksponate iz "Železničkog muzeja", pa mu se auto za bijeg zaglavilo

  • 06.04.2021. 08:01

Jedan Požežanin (26) suočiće se sa optužnicom za tešku krađu pošto je poharao “Železnički muzej” u svom gradu iz koga je ondeo nekoliko eksponata velike vrijednosti.

Za lošu sreću što je odmah poslije nedjela uhapšen može da krivi svoj automobil koji se zaglavio nadomak željezničke stanice u Požegi, i kojim nije uspio da se odveze prije nego što je u rutinski obilazak ovog djela grada naišla patrola policije, piše Blic.

Krađa kakva se ne pamti za tri decenije postojanja jedinog muzeja u Požegi, odjeljenja uskog pruga “Železničkog muzeja” u Beogradu, u čijoj riznici se nalazi preko 500 originalnih eksponata koji sećaju na tehnološki razvoj željeznice u Srbiji i bivšim republikama SFRJ, pa i salon – vagon cara Franje Josifa, dogodila se 22. marta u večernjim satima.

Požežanin na koga je pala sumnja, a koji je odmah poslije hapšenja priznao krivično djelo, obio je dva vagona u kojima se nalazi stalna postavka “Železničkog muzeja”. Iz njih je ukrao raritetne predmete poput parne pištaljke sa lulom za lokomotivu, proizvedenu 1879, zatim četiri fenjera iz 19. vijeka, jedan od prvih proizvedenih indukcionih telefona, raritetni sanitetski sanduk, kao i još nekoliko eksponata manje vrijednosti.

Plen iz Muzeja ubacio je u automobil koji se nalazio pored železničke stanice u Požegi.

Međutim, kako Blic saznaje, vozilo se zbog određenih problema zaglavilo na mjestu gdje je bilo parkirano i kradljivac nije uspio da ga startuje prije nego što je naišla policija. Patrola je primijetila mladića čovjeka koji se vrzma oko automobila i legitimisala ga, a potom i pretresla i pronašla ukradene predmete. Odmah je bilo jasno da se radi o eksponatima iz “Muzeja železnice”.

Uhvaćenom na licu mjesta 26-godišnjaku nije preostalo ništa drugo nego da prizna da je pokrao Muzej. Na saslušanju je ispričao da je kolekcionar kome su ovi predmeti trebali za ličnu zbirku rariteta.

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм