Канцеларија за КиМ

Упади у ПО Пећ, Исток и Клина наставак етничког чишћења у режији Куртија

  • Извор: Агенције
  • 02.02.2024. 12:44

Данашњи упад наоружаних припадника тзв. косовске полиције у Привремене органе општина Пећ (у Гораждевцу), Исток (у мjесту Осојане) и Клина (у селу Видање) наставак је етничког чишћења и затирања Срба на Косову и Метохији, у директној режији Аљбина Куртија, а пред очима комплетне међународне заједнице , саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Током данашње нелегалне и насилне акције приведени су и председници привремених органа на информативне разговоре, а у насилном упаду у мирне српске средине затворени су и домови здравља, амбуланте, апотеке.

Канцеларија указује да су Куртијеви специјалци затворили српске општине у Метохији, која је током сукоба 1999. године, а потом и током погрома 2004. године потпуно насилно етнички очишћена од Срба.

Додаје се да су се, тешком муком, Срби у малом броју вратили на своја огњишта и у повратничка насеља гдје им је живот гарантовала и међународна заједница, а да их данас Курти полицијом, дугим цијевима и оклопним возилима поново протјерује.

- Оваква акција услиједила је након прошлонедјељног упада у општину Гора који није осудио ниједан припадник међународне заједнице и својим гласним ћутањем постају саучесници оваквих Куртијевих недјела - наведено је у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера