Брисел

Упућена писма свим делегацијама Савјета Европе да размотре пријем Косова

  • Извор: Танјуг
  • 12.04.2024. 22:07

Шеф делегације Србије у Парламентарној скупштини Савјета Европе Биљана Пантић Пиља упутила је писма свим шефовима делегација у тој институцији са молбом да још једном размотре приједлог за пријем такозваног Косова у Савјет Европе.

Пиља је рекла да ће српска делагација у уторак, 16. априла, у Савјету Европе још једном подсјетити да Приштина није формирала Заједницу српских општина и да није ријешила проблем експропијације земљишта, али да ће указати и на безбједоносну ситуацију на Косову и Метохији и то представити као противаргумент.

Она је додала да се по статуту Савјета Европе, уколико самопроглашено Косово буде примљено у Савјет Европе, крше два члана.

- Чланом три и чланом четири је предвиђено да свака европска држава може постати чланица организације. Ту је проблем, јер такозвано Косово није европска држава, постоји јасно Резолуција УН 1244 и постоје земље које су чланице Савјета Европе и не признају такозвано Косово као независну државу и ту се одмах оповргава члан три - објаснила је Пиља.

Она је додала да члан четири каже да свака европска држава у којој владају владавина права и гдје се поштују људска и мањска права и слобода, треба да постане чланица.

- О којим ми правима причамо, када имате проблем српског становништва које преживљава истребљење на теритотији Косова и Метохије под режимом Аљбина Куртија - рекла је она за Тањуг.

Предсједник Србије Александар Вучић јутрос је послао писма европским лидерима, њемачком канцелару Олафу Шолцу и француском предсједнику Емануелу Макрону, а Пиља је рекла да је то важно јер слиједи састанак Комитета министара Савјета Европе на којем средином маја треба да буде донесена коначна одлука о пријему Приштине.

Она је објаснила да је то сљедећи корак и да вјерује да ће Вучић на тај начин да искористи све своје контакте како би утицао на европске званичнике.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм