Saradnja Srbije i Rusije

Usaglašen sporazum o nuklearnoj energiji

  • 23.10.2018. 13:00

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo što je usaglašen konačan tekst sporazuma između vlada Srbije i Ruske Federacije o saradnji u oblasti upotrebe nuklearne energije u mirnodopske svrhe na osnovu referentnih i inovacionih tehnologija.

Vučić je u razgovoru sa potpredsjednikom ruske državne korporacije za atomsku energiju "Rosatom" Nikolajem Spaskim iskazao snažnu podršku jačanju saradnje dvije zemlje u toj oblasti, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije. 

On je izrazio uvjerenje da će saradnja sa "Rosatomom" donijeti nove šanse u budućnosti i nova radna mjesta za srpsku privredu. 

Spaski je istakao da ruski predsjednik Vladimir Putin pruža snažnu podršku realizaciji svih dogovora Srbije i Rusije u oblasti primjene nuklearne energije u mirnodopske svrhe. 

On je ocijenio da je podrška, koju iskazuju Vučić i Putin, jasan pokazatelj da je riječ o korisnom dogovoru od najvišeg značaja za Srbiju i Rusiju, navodi se u saopštenju. 

Na sastanku su razmotrene mogućnosti za saradnju srpske nauke i privrede sa "Rosatomom", kako bi nuklearna energija dobila primjenu u medicini, poljoprivredi, kao i u inovativnim granama privrede. 

"Rosatom" je najveća ruska državna korporacija sa 330 kompanija i više od 250.000 zaposlenih, koja ima potpisane ugovore za narednih 10 godina vrijedne više od 130 milijardi dolara. 
 

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм