Vlada Srbije

Usvojen Prijedlog zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa Hilandara

  • Извор: СРНА
  • 26.08.2021. 17:53

Vlada Srbije usvojila je Prijedlog zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa manastira Hilandar kojim se uređuje način pružanja podrške i pomoći države očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa ove pravoslavne svetinje.

U saopštenju Vlade je navedeno da se Hilandar nalazi na listi Svjetske baštine Uneska, da ima neprocjenjivu vrijednost za srpsko istorijsko nasljeđe i predstavlja jedinstveni centar srpske duhovnosti, kulture, obrazovanja i tradicije.

Vlada je na današnjoj sjednici proglasila zaštitu Predjela izuzetnih odlika "Maljen" i na taj način obezbijedila očuvanje prirodnih šumskih ekosistema sa raznovrsnim i specifičnim sastavom flore i faune, vegetacije kamenjara, rijetkih i ugroženih životinjskih vrsta, kao i značajne kulturno-istorijske vrijednosti.

Na sjednici je usvojen i Prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma između vlada Srbije i Kipra o saradnji u oblasti zaštite od katastrofa, kao i Prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma između vlade Srbije i NJemačke o ratnim memorijalima.

Тагови: