Vlada Srbije

Usvojena Vučićeva inicijativa za pooštravanje kazni za silovanje i nasilje u porodici

  • Извор: СРНА
  • 31.10.2022. 16:40

Vlada Srbije usvojila je danas Zaključak povodom inicijative predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za izmjenu Krivičnog zakonika, koja ima za cilj pooštravanje kaznene politike u odnosu na krivična djela silovanja i nasilja u porodici.

U inicijativi je predložena kazna zatvora za silovanje od pet do 12 godina, sa mogućnošću izricanja i doživotne kazne zatvora, kao i pooštravanje kaznene politike u odnosu na nasilje u porodici, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Pooštravanjem kaznene politike država šalje jasnu poruku žrtvama nasilja, a prije svega ženama, da će najoštrije reagovati i sprovoditi oštru kaznenu politiku u suzbijanju ovih krivičnih djela.

Takođe, dodaje se u saopštenju, pooštravanje kaznene politike za silovanje i nasilje u porodici značajno bi ohrabrilo žrtve da ne trpe nasilje i da bez straha prijave počinioce, uvjerene da će država biti tu za njih da ih zaštiti, dok bi nesumnjivo uticalo i preventivno na potencijalne učinioce.

Ministarstvo pravde Srbije će, u narednom periodu, raditi na Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, u skladu sa predloženom inicijativom.

Za potrebe izrade ovog nacrta biće obrazovana i radna grupa, sastavljena od predstavnika svih nadležnih državnih organa i stručne javnosti, a nakon čega će uslijediti javna rasparava u kojoj će biti omogućeno učešće zainteresovane javnosti, stručnih institucija i pojedinaca.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок