Vlada Srbije

Usvojena Vučićeva inicijativa za pooštravanje kazni za silovanje i nasilje u porodici

 • Izvor: Srna
 • 31.10.2022. 16:40

Vlada Srbije usvojila je danas Zaključak povodom inicijative predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za izmjenu Krivičnog zakonika, koja ima za cilj pooštravanje kaznene politike u odnosu na krivična djela silovanja i nasilja u porodici.

U inicijativi je predložena kazna zatvora za silovanje od pet do 12 godina, sa mogućnošću izricanja i doživotne kazne zatvora, kao i pooštravanje kaznene politike u odnosu na nasilje u porodici, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Pooštravanjem kaznene politike država šalje jasnu poruku žrtvama nasilja, a prije svega ženama, da će najoštrije reagovati i sprovoditi oštru kaznenu politiku u suzbijanju ovih krivičnih djela.

Takođe, dodaje se u saopštenju, pooštravanje kaznene politike za silovanje i nasilje u porodici značajno bi ohrabrilo žrtve da ne trpe nasilje i da bez straha prijave počinioce, uvjerene da će država biti tu za njih da ih zaštiti, dok bi nesumnjivo uticalo i preventivno na potencijalne učinioce.

Ministarstvo pravde Srbije će, u narednom periodu, raditi na Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, u skladu sa predloženom inicijativom.

Za potrebe izrade ovog nacrta biće obrazovana i radna grupa, sastavljena od predstavnika svih nadležnih državnih organa i stručne javnosti, a nakon čega će uslijediti javna rasparava u kojoj će biti omogućeno učešće zainteresovane javnosti, stručnih institucija i pojedinaca.

Tagovi:
 • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  Privilegija je znati o čemu se priča na važnim sastancima, iza zatvorenih vrata, u četiri oka.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Kriminalistička serija smeštena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina

 • 23:15 Serija: Biro (12+)

  Jedna od najpoznatijih istorijskih drama i televizijskih serija.