Neslaganje u studiju

Vjerski analitičar izazvao buru: Žena moraju da budu svjesne da ne smiju da izazivaju

  • Извор: Телеграф
  • 06.02.2022. 17:41

Bojana Bojović urednica i voditeljka "Uranka" na K1 televiziji se dotakla izjave monaha Arsenija Jovanovića da "ovako obučene žene šalju poruku – priđi, stavi ruke na mene i vodi me" i upitala Draška Đenovića, vjerskog analitičara šta misli o tome.

- Ranije, 70-ih godina prošlog vijeka voditeljke nisu mogle da dođu na posao u haljini u kakvoj ste Vi došli jutros, nego su haljine morale da budu značajno duže. Ja ne opravdavam sve one koji napadaju pa kažu: "Ona je nosila mini suknju, izazivala me je" i slično, međutim ponekad ova druga strana može da bude kriva što je probudila neke niske strasti kod napadača.

Bojovićeva mu je potom odgovorila:

- Vi ste sada svjesno ili nesvjesno opravdali da žene neko posmatra kao seksualni objekat zato što su one u nasilniku pobudile takvu želju.

Verski analitičar Đenović je pokušao da se opravda:

- Ja lično smatram da nam Sveto pismo jasno govori kako ljudi treba da se oblače, možda je to konzervativno. Žene moraju da budu svjesne da ne smiju da izazivaju.

Bojovićeva mu je naglasila:

- Vi opet o izazivanju - da bi joj vjerski analitičar rekao: "Nažalost, da".

Prije toga je došlo do neslaganja u studiju K1 televizije između Igora Jurića i vjerskog analitičara Đenovića, kada su se dotakli istrage katoličke crkve u Njemačkoj, koja je pokazala da bivši papa Benedikt XVI nije reagovao na četiri slučaja zlostavljanja djece dok je bio nadbiskup u Minhenu.

- Ta četiri slučaja vjerovatno nisu bili jedini slučajevi, ali smatram da je ovo politički i da nema veze sa željom da se tako nešto ne ponovi, već se radi o pojedinim žrtvama koje su videle mogućnost da dođu do finansijske odštete - tvrdi Draško Đenović.

Igor Jurić se dotakao posljednje rečenice Đenovića.

- Samo finansijsko obeštećenje je vrlo malo za bilo koju ustanovu za ono što su žrtve doživjele, moramo biti oprezni kada govorimo o razlozima zašto su se neke žrtve odlučile da kasnije ispričaju šta im se dogodilo, ne postoji nijedan razlog da čuvamo bilo kog zlostavljača.

Bojovićeva je upitala verskog analitičara Đenovića kako crkva treba da reaguje u ovakvoj situaciji?

- Mislim da je jako važno da crkva danas reaguje na ono što se danas i u skoroj prošlosti dešavalo, jer reagovanjem na nešto što je bilo pre 50 godina nećemo mnogo promijeniti. Dajte da ljudima koji danas rade u crkvama onemogućimo da to čine, tako što će crkve da se suoče sa današnjim zlostavljanjima, jer očigledno čekaju da prođe 50 godina, to je "vruć krompir" s kojim niko ne voli da se bavi. Bavljenje prošlošću može da bude sklanjanje pogleda sa sadašnjosti - odgovrio je Đenović na K1 televiziji.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм