Pozvao na hitno smirivanje napetosti na KiM

Vladika Teodosije: Hapšenja, prijetnje i zlostavljanje uhapšenih Srba vode u još veći konflikt

  • Извор: СРНА
  • 21.06.2023. 10:03

Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije izrazio je duboku zabrinutost zbog nedavno uhapšenih Srba koji se nalaze u pritvornim jedinicama u Gnjilanu i Podujevu, te pozvao na hitno smirivanje napetosti na Kosovu i Metohiji i upozorio da hapšenja i zlostavljanje Srba od policije vode u još veći konflikt.

"Srpska pravoslavna crkva je bila i ostala na čvrstom stavu da se svi postojeći problemi moraju rešavati u miru i razgovorom. Dijalog je, međutim, teško nastaviti u atmosferi konstantnih pretnji, hapšenja i retorike koja kriminalizuje sve Srbe na Kosovu i Metohiji i koja preti eskalacijom još većeg nasilja", ukazao je vladika Teodosije.

Vladika je podsjetio da je advokat koji zastupa pritvorene Srbe izjavio da je praktično nemoguće pravno zaštititi optužene jer njihove optužbe nisu pravno utemeljene, dok se argumenti sa srpske strane otvoreno ignorišu, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

"Oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini gospodin Pavićević povodom povreda koje su uhapšeni Srbi pretrpeli od kosovske policije i njihovog tretmana u zatvoru dao je zabrinjavajući izveštaj sa kojim će biti upoznati i međunarodni predstavnici. Prema zapažanjima Pavićevića, pritvoreni su fizički zlostavljani prilikom i nakon hapšenja i još imaju vidljive povrede. Takav odnos je protivan svim zakonskim normama civilizovanog društva", napomenuo je vladika Teodosije, koji će sa sveštenstvom nastojati da posjeti pritvorene Srbe čim bude bilo moguće.

Episkop Teodosije izrazio je očekivanje da će misija Euleksa na Kosovu provjeriti navode optužnica protiv uhapšenih Srba, kao i sve što su prošli u toku i nakon hapšenja.

Vladika Teodosije je još jednom apelovao da se sačuva mir i uzdržanost sa svih strana, osuđujući nasilje sa bilo koje strane, i istakao da Srpska pravoslavna crkva ovih dana nastavlja sa molebanima za Kosovo i Metohiju.

Pritvorene Srbe Dušana Obrenovića, Miluna Milenkovića, Radoša Petrovića, Nemanju Vlaškovića i Dalibora Spasića juče je posjetio oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević koji je rekao da su svi uhapšeni pretučeni i da su u veoma lošem psihičkom stanju.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм