Vraćaju se u korita

Voda se povukla na području KiM, u toku procjena štete

  • Извор: СРНА
  • 21.01.2023. 11:58

Na području Kosova i Metohije rijeke se vraćaju u korita i nivo vode opada, a građani su upozoreni da je voda u svim distributivnim mrežama zamućena i da nije za piće.

Srpske sredina na poplavama ugorženim područjima od juče obilaze predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju koji zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave nastoje evidentirati najugrođenija domaćinstva.

Iz kriznih štabova i privremenih organa srpskih opština i okruga saopšteno je da će komisije za procjenu šteta biti na terenu 24 časa kako bi se što prije otklonile posljedice nevremena.

Hidrološka situacija na Kosmetu polako se stabilizuje i tokom noći nisu zabilježene intervencije na terenu, osim sporadičnog pružanja pomoći porodicama koje su izmještene iz svojih domova, podaci su Hidrometereološkog instituta u Prištini i Ministarstva unutrašnjih poslova samoproglašenog Kosova.

Vatrogasne jedinice nastavljaju sa ispumpavanjem vode iz poplavljenih kuća, a u toku je i uklanjanje odrona sa puteva širom zapadnog i sjeverozapadanog dijela Kosova i metohije, navodi se u saopštenju MUP-a.

Institut za javno zdravlje samoproglašenog Kosova upozorio je građane da je voda u svim distributivnim mrežama zamućena, da nije za piće i da se može koristiti samo za tehničku upotrebu.

Postrojenje za prečišćavanje vode u Šipolju u južnom dijelu Kosovske Mitrovice iz koga se vodom snabdijeva ogromna većina stanovništva na sjeveru Kosova, uključujući i Vučitrn, od jutros je počelo da radi smanjenim kapacitetom.

"S obzirom da je vodovodna mreža ispražnjena, preporučuje se da se voda u početku ne koristi za piće, već samo za druge potrebe domaćinstava", saopšteno je iz Regionalnog vodovodnog preduzeća "Mitrovica".