Erbas

Vojska Srbije uskoro dobija nove helikoptere

  • Извор: Новости.рс
  • 23.03.2023. 18:50

Ratno vazduhoplovstvo Vojske Srbije spremno je za novi talas modernizacije vojne tehnike.

To podrazumijeva prijem prvih "Erbasovih" helikoptera H-145M i transportnog aviona "kaza" istog proizvođača, pišu "Novosti".

Najkasnije na jesen prvi primjerci ugovorene i plaćene tehnike naći će se u naoružanju srpskih snaga, koje će time zabilježiti novi tehnološki skok i niz novih operativnih sposobnosti.

To se posebno odnosi na isporuku transportnih aviona, budući da je ova komponenta avijacije jedan od gorućih problema srpske avijacije.

Prema posljednjim informacijama, prvi od dva ugovorena aviona C-295 "kaza" kompletiran je u "Erbasovoj" fabrici u Sevilji, a za svega nekoliko nedjelja biće spreman i za isporuku Vojsci Srbije.

Već za nekoliko mjeseci počinje i isporuka ugovorenih helikoptera H145M iz fabrike u Njemačkoj, gdje je već spremna prva iz kontingenta od deset ugovorenih letjelica.

Riječ je o VIP primjerku, namijenjenom za prevoz važnih ličnosti, koja je prigodno ofarbana u boje srpske trobojke. Prijem ove letjelice očekuje se u ljetnim mjesecima, poslije čega počinje isporuka prema ugovorenoj dinamici.

Svi helikopteri trebalo bi da budu na nivou "H-fors" 3, koji omogućava ugradnju složenih sistema i modernog naoružanja, a u istom paketu je i simulator dragocjen za obuku pilota.

Ovo je, međutim, samo dio srednjoročnih planova modernizacije srpskog Ratnog vazduhoplovstva, koje će u sljedećih nekoliko godina dobiti sasvim novo lice i snagu.

U središtu šire modernizacije, ipak, nalazi se lovačka avijacija koju trenutno čini eskadrila "migova 29", kojima do kraja ove decenije ističu resursi korišćenja.

Njihovo mjesto, sva je prilika, zauzeće avioni "rafal" francuskog proizvođača "Daso", sa kojim vojni vrh Srbije već duže vrijeme pregovara.

"Ukoliko se postigne dogovor sa Francuzima o kupovini rafala biće to ključni trenutak za srpsko Ratno vazduhoplovstvo", kaže vazduhoplovni pukovnik u penziji Milan Živković.

"JNA je napravila u svoje vrijeme strateško usmjerenje ka sovjetskoj avio-tehnici, a istim kursom je nastavljeno i u naše vrijeme. Prelazak na zapadnog proizvođača aviona neće biti ni jeftin, ni jednostavan, ali u sadašnjim uslovima čini se da je to neminovnost", dodao je.

Nabavka "rafala", prema najavama vrha države, koštaće i do tri milijarde evra, što uključuje eskadrilu savremenih multifunkcionalnih letjelica, naoružanje, obuku, kao i osnovni tehnološki paket.

Svoje mjesto u planovima opremanja i dalje ima modernizacija domaćeg jurišnika "orao", koji ne gubi važnu ulogu u podršci snagama na zemlji.

Sve intenzivnije se, međutim, razmišlja o kupovini podzvučnog aviona za obuku, koji bi u budućnosti zamijenio "supergaleb G4". U planu su investicije u kadar, prije svega pilotski, ali i tehnički sastav, koji će sa novim nabavkmaa biti suočen sa sasvim novim izazovima.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.