Премијер Србије

Вучевић: Идеје Сарајева и Приштине о ратној одштети од Србије неће уродити плодом

  • Извор: СРНА
  • 04.05.2024. 10:25

Премијер Србије Милош Вучевић истакао је да неће уродити плодом идеје Сарајева и Приштине да се Београду испостави рачун за ратну одштету ако резолуција о Сребреници буде усвојена у УН.

"Жао ми је што се политичке касте и у Сарајеву и у Приштини константно враћају на теме које нас дијеле, а не желе да разговарају о ономе што може да нас повеже. Ми ћемо и даље бранити наше национално достојанство и чувати мир“, рекао је Вучевић за "Вечерње новости".

Он је напоменуо да је БиХ држава три конститутивна народа, међу којима је и српски, да њен интегритет Србија поштује и никада није доводила у питање, нити ће то чинити, те да ће Сарајево увијек имати саговорника у Београду, ако жели да ради на јачању дејтонске БиХ, гдје ће се поштовати слово, а не произвољни дух Дејтона.

"Нико нам не може забранити да волимо Републику Српску. Нико нам неће наметнути кривицу ни стигму геноцидног народа. Никада више Дрина неће бити река на којој је успостављен ембарго Срба против Срба“, нагласио је премијер Србије.

Он је поновио да ће Србија Републику Српску помагати, штитити и вољети као нико други и као никога другога, свидјело се то некоме у међународној заједници или не.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Вучевић је рекао да се Србија никада неће одрећи своје јужне покрајине ни по коју цијену и да то треба да буде јасно свима, иако пуноправно чланство у ЕУ остаје њен стратешки циљ, те да је сигуран да ни подухват уласка Приштине у УН неће бити успјешан.

Вучевић је рекао да је Србија ријешена да чува мир, да је њена војска данас моћна, најснажнија у региону и довољно јака да одврати сваког потенцијалног агресора и сваки покушај премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да изазове неки нови Мартовски погром или "Олују".

Он је додао да Србија развија сопствену намјенску индустрију и да ће куповати оружје и оруђе гдје год то може и када год јој је то потребно како би унаприједила своје одбрамбене капацитете, као и да води суверену и независну политику, јача челично пријатељство са Кином и да не уводи и неће увести санкције Русији.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.