Ministar odbrane

Vučević: Priština pravi svoju vojsku, oficire šalju na školovanje u NATO zemlje!

  • Извор: Агенције
  • 21.07.2023. 10:45

Priština naoružava svoje Kosovske snage bezbjednosti moćnim sistemima kako bi ih transformisala u vojsku Kosova, izjavio je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.

Vučević je naglasio da se "time najflagrantnije krše Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i Kumanovski sporazum".

"Osim dronova, kao donacije Turske, dobili su i druge sisteme - haubice, minibacače, protivoklopni sistem, ofanzivne sisteme. Oficire šalju na školovanje u NATO zemlje, imaju i zajedničke vježbe", naveo je Vučević za TV Prva.

"Kurti priznao da mu je cilj da istrijebi Srbe sa Kosova"

On je ponovio da je očuvanje mira i stabilnosti nacionalni interes Srbije.

"To oružje Prištine ne može da se poredi sa vojnim potencijalom Vojske Srbije, ali su to jasne naznake da imaju strategiju razvoja svoje vojske na Kosovu", rekao je Vučević.

On dodaje da u odnosu na tu situaciju Srbija mora da postavlja svoje operativne planove i, kako navodi, dodatno obučava vojsku i postavlja adekvatne sisteme vojne opreme.

Haos u tzv. kosovskoj skupštini: Kurtija za govornicom prvo zalili vodom, a onda krenula opšta tuča

Haos u tzv. kosovskoj skupštini: Kurtija za govornicom prvo zalili vodom, a onda krenula opšta tuča

Odlukom prištinskih vlasti i donošenjem potrebnih zakona, Kosovske bezbjednosne snage (KBS) su u transformaciji u vojsku od 2018. godine. Najavljeno je da bi taj proces trebalo da traje deset godina, kada bi po tranziciji profesionalna vojska brojala 5.000 ljudi. Zadaci KBS-a u prelaznom periodu uključuju angažovanje u kriznim situacijama i civilnu zaštitu.

Po odluci Prištine o transformaciji, Sjedinjene Američke Države su 2018. godine saopštile da je to "prirodno za nezavisnu zemlju", dok je NATO objavio da je ona protiv njegovih preporuka.

Dačić odgovorio Konakoviću: Uvijek se traži povod da se kaže da Srbija ne poštuje teritorijalni integritet BiH

Dačić odgovorio Konakoviću: Uvijek se traži povod da se kaže da Srbija ne poštuje teritorijalni integritet BiH

Završena obuka za prvu grupu specijalaca

Vučević je, takođe, najavio da će do kraja godine biti raspisano nekoliko konkursa za prijem u vojsku, kao i da se u avgustu očekuje novi konkurs za specijalne jedinice.

"Centralni događaj će biti početkom sljedeće nedjelje na Pasuljanskim livadama, kada očekujemo da dođe i predsjednik Srbije. Dejstvovaćemo iz avijacije, tenkovskim četama, izviđačkim četama, sve što predstavlja srce vojske. Završena je obuka za prvu grupu specijalaca za Kobre, 72. i 63. jedinicu. Oni od 1. avgusta ulaze u jedinice. Juče smo general Mojsilović i ja imali razgovor sa predsednikom, a krajem avgusta raspisujemo novi konkurs za specijalne jedinice. Čućete kada vam se pokažu novi mladi vojnici i dobiju ta primanja koja su atraktivna, ali mogu i da svjedoče o svom iskustvu. Dobijamo 300 novih specijalaca, a do kraja godine raspisaćemo nekoliko konkursa za Vojsku Srbije", objasnio je ministar.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.