Ministar odbrane

Vučević: Suspendovan izvoz oružja na 30 dana!

  • Извор: СРНА
  • 14.07.2023. 15:39

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da zabrana izvoza naoružanja i vojne opreme iz Srbije u narednih 30 dana ne znači da Srbija priziva ili ide u rat, nego da dobro procjenjuje sve bezbjednosne rizike i izazove, prati sve ono što se dešava i u skladu s tim se i ponaša.

On je dodao da će, nakon što je Vlada Srbije, na preporuku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, usvojila odluku o zabrani izvoza naoružanja i vojne opreme iz Srbije u narednih 30 dana, biti dodatno ojačani odbrambeni kapaciteti države i Vojske Srbije.

Vučević je rekao da sada prioritet za srpsku namjensku industriju dobija Vojska Srbije i da ono što se proizvodi u srpskoj namjenskoj industriji mora, prije svega, da bude usmjereno ka Vojsci Srbije u skladu sa njenim potrebama.

"Time ćemo dodatno ojačati odbrambene kapacitete naše države, odnosno Vojske Srbije, razumejući sve okolnosti koje nas okružuju i prateći sve one činjenice koje su relevantne po pitanju procjene bezbjednosti naše države", rekao je Vučević.

On je dodao da će se poslije 30 dana vidjeti kakva će da bude situacija i da li će se taj moratorijum na izvoz nastaviti ili će se vratiti u redovno poslovanje, odnosno da namjenska industrija pravi komercijalne poslove sa trećim stranama, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Kada je riječ o optužbama iz inostranstva da je municija iz Belgije preko Srbije izvezena u Rusiju, Vučević je rekao da se radi o potpuno lažnoj optužbi te zemlje, te ocijenio da je, po ko zna koji put, srpska namjenska industrija izložena hibridnim ratovima i stalnim optužbama.

On je rekao da je lažna optužba da je firma iz Valonije prodala komponente, tehnologiju i opremu za proizvodnju municije srpskoj kompaniji "Jugoimport-SDPR" za fabriku u Uzićima i da je odatle proizvedena municija koja je završila u Rusiji.

Vučević je dodao da da 90 odsto ukupno proizvedene streljačke municije, pa i sportske municije u Srbiji, ide na američko tržište, te da je interesantno da je cijela priča krenula sa jedne njemačke televizije.

On je dodao da je "Jugoimport-SDPR" angažovao svoj pravni tim i da će proučiti ima li elemenata za tužbe, za povredu ugleda i časti kompanije, te dodao da sa zadovoljstvom očekuje da delegacija iz Belgije provjeri sve navode i da vide da je apsolutno neistina o tome šta se navodi u tim lažnim izvještajima.

"Nevjerovatno je da su naši trgovci oružjem `neki prevaranti i u sivoj zoni pod sankcijama`, a njihovi trgovci oružjem su valjda najugledniji građani. Stalno nas optužuju da smo prodali jednoj ili drugoj strani", rekao je Vučević, te podsjetio na laži o izvozu municije iz srpske fabruke "Krušik" na zabranjena tržišta.

On je rekao da je riječ o falsifikatima, ali da se ta priča u kontinuitetu ponavlja. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.