Предсједник Србије

Вучић: Херојски успјех ако буде велики број уздржаних на гласању о резолуцији

  • Извор: Танјуг
  • 24.04.2024. 07:28

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је позиција Србије изузетно тешка, пред гласање о приједлогу резолуције о Сребреници у УН и да би био "херојски политички успјех" да има више земаља које ће бити уздржане и против.

- За нас је и то важно. Покушавамо да имамо више земаља које ће да буду уздржане и против, него које ће да буду за. Ако то успијемо, иако смо формално изгубили, то би био херојски политички успјех. Ја се надам да то није немогуће - рекао је Вучић за РТС.

Он је рекао да када и успије код малих земаља да их убиједи и објасни им стварну слику, велике земље пријете и притискају, па и ти који све разумију, пређу у уздржане.

Истакао је да ће данас имати разговор и са представницима Народне Републике Кине, који су "страшно важни за Србију".

- Разговарао сам са министром из Индије, то су највеће земље свијета. Сутра ћу да имам и очекујем да буде преко 30, можда и 35 азијско-пацифичких земаља - рекао је Вучић.

Он је додао и да је, током боравка у Уједињеним нацијама, разговарао са преко 62, 63 одсто латиноамеричких и карипских и афричких земаља.

- То су за нас изузетно важни континенти и нације и они осјећају забринутост Србије. Неке земље су ме запањиле јер неће да гласају како смо их замолили, али су чули нашу аргументацију. Морате да имате у виду да је то тешка тема и да је тешко супротставити се најмоћнијим земљама - рекао је Вучић.

Он је рекао да Србија наспрам себе има неке најистакнутије западне земље - САД и Немачку која то највише гура, Енглеску, Француску.

- И онда видите једну малу Србију која покушава да каже да није добар ни тренутак ни начин да се резолуција доноси. Појединци су одговорни за злочине и кажњени су, а овим намећете колективну кривицу. Раде то да би покрили све што не могу да кажу око Газе и показаће да нису антимуслимански настројени - рекао је Вучић.

Председник Вучић је поручио да се делегација Србије неће обрукати већ да ће послије 2. маја, када је предвиђено гласање Генералне скупштине УН о резолуцији о Сребреници, имати још више пријатеља и подигнуте главе отићи из Њујорка.

Он је нагласио да у приједлогу резолуције није наведено име ни једног кривца за Сребреницу и таква резолуција подразумијева колективну осуду цијелог народа, иако предлагачи говоре супротно.

- Зашто ви доносите ову резолуцију? Јел је доносите због поштовања, пијетета, кајања? Ја сам посјетио (Сребреницу) и погнуо сам главу. Нисам погнуо главу пред каменицама, ударцима, флашама. Погнуо сам главу пред спомеником страдалима, положио цвијет, иако сам био нападнут. Позвао сам их на разговор одмах послије тога сматрајући да су то суштинске ствари - рекао је Вучић.

Он је рекао да је то додатни притисак на једну суверену и независну земљу у овом тренутку и упитао се да ли је то због неувођења санкција Русији, односа са истоком или због нерјешавања питања КиМ, или, како је рекао, због тога што смо слободна и независна земља.

На питање новинара да прокоментарише то што Предсједништво Босне и Херцеговине није постигло сагласност по питању подршке пријему тзв. Косова у Савет Европе, Вучић је изјавио да сагласност није постојала ни за резолуцију о Сребреници, па то није спријечило амбасадора БиХ у УН Златка Лагумџију да ради на нацрту резолуције.

- Па није постојало ни за ову резолуцију, па кога брига? Пошто претпостављам да је бошњачки представник и у Савјету Европе (Харис Башић), што је њих брига? Они ће онако да гласају како њима падне на памет и баш их брига. Тако вам је исто и овдје. Је ли добио Лагумџија сагласност за ово? Па није. Па није ни питао, наравно. Они немају сагласност унутар Босне и Херцеговине - рекао је Вучић за РТС.

Вучић је изјавио и да се на сједници СБ УН у понедјељак најмање говорило о извјештају УНМИК-а што је била тема, и да је, како је рекао, унапријед била припремљена замка за Србију.

Он је за РТС рекао да су неки жељели да чују када је на седници говорио о неподношљивом положају Срба на КиМ, а да су се други понашали навијачки и да су, како је рекао, "хранили своје чедо муницијом за нападе на Србију".

- И то је једино што их интересује. Ја нисам могао да вјерујем. Британски представник је изузетно паметан човјек, озбиљан човјек. Кад је почео да прича о референдуму и о изборима, то је увреда за здрав мозак - оцијенио је Вучић.

Он је рекао и да је цела игра организована против делегације Србије.

Рекао је да му је представница Малте, која предсједавала сједницом СБ УН, рекла да много тога не може, као и да делегацији Србије нико није јавио да ће доћи жене које су биле жртве силовања.

- Не желим да кажем наводног, не желим да вјерујем да је могуће да неко тако нешто измисли, али ја нисам случајно рекао да сам могао цијелу салу да напуним и Српкињама и Србима жртвама који су изгубили неког од својих најближих или који су били сами жртве албанског терора, али нам нико није рекао да је тако нешто могуће - рекао је Вучић.

Додао је да је онда предсједница привремених приштинских институција Вјоса Османи слагала да су то чланови њеног кабинета, а да је Марко Ђурић објавио списак чланова њеног кабинета и да ниједна од тих жена није чланица њеног кабинета.

- И сви су они за то знали. И зато је каснио почетак, јер протокол није хтео да их пусти, али онда је нека од великих сила интервенисала, зато су их пустили. И мени су хтјели да направе замку, о којој ништа нисам могао да кажем јер би рекли: 'Вучићу, ти ниси човјек и нећеш да клекнеш пре женама које су силоване' - навео је Вучић.

Он је рекао да је морао да брани интересе своје земље и да има много убијених, силованих и код Срба, али да је косовска делегација направила политичко позориште од свега тога у коме се уопште није причало о Извјештају УНМИК-а.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм