Предсједник Србије

Вучић након сједнице у Њујорку: Тражићемо повлачење резолуције о Сребреници

  • Извор: Агенције
  • 22.04.2024. 21:10

Предсједник Србије Александар Вучић обратио се послије сједнице СБ УН на пријему који приређује Стална мисија Републике Србије при Уједињеним нацијама за сталне представнике држава чланица УН.

"Србија је на Европском путу и посљедњих година постигли смо добре резултате и захваљујући вашим гласовима добили смо Експо и позивам вас да нас посјетите", рекао је Вучић на почетку обраћања новинарима.

"Знате да је Србија посвећена резолуцијама и УН, вјерујемо да УН требају да имају већу улогу, то је једини начин да повратимо мир у свијету. Увијек смо били искрени и директни по овом питању. Наставићемо дијалог са Приштином и надамо се да ће Европска Унија урадити нешто како би се реализовао Бриселски споразум, а најважнији предуслов је био формирање ЗСО, и надамо се да ће то бити предуслов Косова за чланство у Савјету Европе", истакао је Вучић.


"Резолуција о Сребреници - Муслимански пројекат осмишљен како би се у питање довео легитимитет Српске"

Он је рекао да ће Србија тражити повлачење резолуције о Сребреници.

"Прво желим да истакнем да није било дискусије и било каквог слагања о резолуцији о Сребреници, али је то била одлука која је дубоко подијелила етничке мањине у овој регији, ово представља дјело једног дијела против другог дијела становништва. Босна је и даље врло осјетљиво подручје након конфликта гдје су и даље присутне међународне снаге због етничких тензија и унутрашњих проблема. Супротно свим очекивањима, подношење ове резолуције је начињено без обзира на противљење Срба и уз потпуно игнорисање институција у БиХ и њених закона и Устава", рекао је Вучић и додао:

"Такве иницијативе, ако заиста желе да допринесу изградњи мира, мора поштовати законе држава које је подносе. Резолуција о геноциду из Руанде из 2003. усвојена је на приједлог Афричке уније што нам говори да је донијета након регионалних консултација прије него што је она донесена. Жељели смо да нагласимо чињеницу да се СБ УН бави ситуацијом у Босни и да ово може бити повреда, нека врста уплитања о питањима којима се бави СБ. Такође сам желио да кажем да као република Србија ми досљедно осуђујемо злочине у Сребреници".


Вучић у Савјету безбједности УН: 11 година неиспуњених обећања и изговора ЕУ!

Вучић у Савјету безбједности УН: 11 година неиспуњених обећања и изговора ЕУ!

Подсјетио је да је лично он одао почаст жртвама.

"Деклерација из 2010. године је осудила злочин, Србија је показала своју посвећеност принципима међународног закона тако што је испунила своје обавезе према међународним институцијама правде. Неће довести до мира и неће излијечити ране из прошлости, она ће продубити ране из прошлости и довести до нових тензија на западном Балкану. Из тог разлога ми тражимо да се ова резолуција повуче на начин на који је представљена. Ако то не буде тако позивамо да чланице гласају против резолуције. И ми смо за сваки тип дијалога и процеса. Нико о овоме није обавијештен ни у Србији ни Босни. Све је ово учињено у тајности, али потребна нам је инклузивност и више разумијевања између нас ", рекао је Вучић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.