Predsjednik Srbije

Vučić: Od dolaska Kurtija 353 napada na Srbe

  • Извор: СРНА
  • 31.05.2023. 22:11

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su od dolaska premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija na vlast u Prištini bila 353 etnički motivisana napada na Srbe.

Vučić je istakao da je to najveći broj takvih incidenata od proglašenja kosovske nezavisnosti.

"Samo ove godine bilo je pet pucnjava, sa jučerašnjim danom šest, na civile srpske nacionalnosti, uključujući i decu. Srbi žele samo bezbednost i sigurnost za sebe i svoje porodice", rekao je Vučić za Si-En-En i pozvao Srbe na mir i da učine sve da se situacija koju je destabilizovala Priština smiri.

On je naglasio da je srpska strana ispunila sve što je bilo dogovoreno, počevši od Briselskog sporazuma 2013, dok Priština nije ispunila svoju jedinu obavezu - formiranje zajednice srpskih opština /ZSO/.

Vučić je rekao da Kurti 97 odsto ljudi na sjeveru Kosova zove fašistima, kriminalcima, ekstremnim nacionalistima, ucijenjenim ili podmićenim ljudima.

On je podsjetio da posljednji izbori na sjeveru Kosova nisu imali legitimitet jer je

izašlo svega 3,4 birača i negirao Kurtijeve optužbe da je ucjenjivao Srbe da ne izlaze na lokalne izbore na sjeveru Kosova.

"Odluka da bojkotuju izbore bila je odluka Srba sa severa Kosova. Oni su od 2013. godine učestvovali četiri puta na izborima i nikada nije bilo problema. A onda je Aljbin Kurti zabranio izbore za Srbe i nije formirao zajednicu srpskih opština što je bio preduslov da uopšte učestvuju na izborima", rekao je Vučić.