Skupština Srbije

Vučić: Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova

  • Извор: Блиц
  • 13.09.2022. 11:31

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju danas na posebnoj sjednici parlamenta Izvještaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine.

Izvještaj predstavlja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, o kome će se izjašnjavati poslanici. Sjednica je počela minutom ćutanja za preminulog poslanika i potpredsjednika Skupštine Srbije Božidara Delića.

Na samom početku bilo je negodovanja, i to oko mjesta za sedenje pojedinih poslanika, među kojima je bio i poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta.

Njemu je Orlić rekao da nije u redu da se na dašnašnjoj sjednici raspravlja o tome gdje će ko da sjedi, nakon čega je Jovanović ostao da stoji ispred skupštinskih klupa.

“Nikada priznanje nezavisnosti”

“Kada je nešto za naciju bolno, onda tome mora da se pristupa odgovorno i zajednički. Neophodno je da se prevaziđu partijske i druge razlike. Narodna skupština je pravo i jedino mjesto gdje se razgovor o jednom ovakvom pitanju može voditi dubinski”, rekao je Vučić, dodavši da prema posljednjim procjenama na Kosovu i Metohiji živi 100.000 Srba.

Kako je kazao, neophodno je “da budemo realni, a ne da se bavimo fantazmagorijama”..

“Moramo i sopstvene mitove da prilagodimo, razumjevajući koliki je njihov značaj u stvaranju cjelokupnog duha srpskog naroda, ali isto tako da izbjegnemo opasnosti”, naveo je Vučić.

Kao je kazao, na Kosovu, “tamo na zajedničkom, treba da pronađemo život za Srbe i ništa manje za Albance”.

“To je težak zadatak koji moramo da završimo da bismo preživjeli i opstali kao država i narod. Sve drugo vodi ka još jednom povlačenju, gubitku i novoj dozi pustih snova, koje niko neće moći da ostvari. U politici je važno da ljudima ponudimo što je realno i moguće”, naveo je Vučić, dodavši da su šanse “da odu u ambis prilično jednostavne i pogrešnom politikom, ako bi se služili, gotovo izvjesne”.

Dodao je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ni posredno ni neposredno.

Osim Vučića, sjednici prisustvuju i direktor Kancelarije za KiM, kao i predstavnici Srba sa Kosova. Jedina tačka dnevnog reda je ovaj izvještaj.

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je za RTS da će ova sjednica trajati dva dana, i naveo da će Vučić govoriti o svim problemima sa kojima se Srbija suočava i izazovima koji predstoje.

On je naveo da će posebnoj sjednici prisustvuju i članovi diplomatskog kora, ali i drugi predstavnici koje odrede parlamentarne stranke, prenosi Blic.

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.