Predsjednik Srbije

Vučić: ZSO uslov bez kojeg se ne može u dalje razgovore sa Prištinom

  • Извор: СРНА
  • 11.03.2023. 17:58

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Zajednica srpskih opština (ZSO) uslov bez kojeg se ne može u bilo kakve dalje razgovore u dijalogu Beograda i Prištine i istakao da će to isto reći u Ohridu, gdje će biti održan naredni sastanak.

Vučić je rekao novinarima na Vlasinskom jezeru da ZSO nije samo pitanje srpskog insistiranja, već tema svih razgovora i da mora da bude osnovana, jer je dogovorena u Briselu.

"Ne znam šta neko očekuje od Ohrida… Otići ću ja na Ohrid, neću nikada reći da ne mogu da razgovaram. Što mi da se predstavljamo kao neko ko ne želi da razgovara. I tamo ću reći isto što i sada ovdje vama, a što znaju i oni. Samo mora neko da mi objasni šta je smisao svega", rekao je Vučić.

On je dodao da mu smeta što vidi da svi ćute i da niko neće da reaguje na izjave Prištine, konstatujući da će vjerovatno Srbi opet biti krivi za nešto.

Vučić je napomenuo da će u ponedjeljak i utorak, 13. i 14. marta, u Beogradu biti domaćin specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku.

Komentarišući 15 modela za ZSO, za koje je Lajčak rekao da ih je predložio Prištini, Vučić je rekao da ne zna kakve modele Lajčak pominje, ali da je uvjeren da evropski predstavnik sigurno zna šta je potpisano u Briselu.

"Četiri odluke imamo u Briselu, koje su donijete i potpisane. Zajednica srpskih opština je jedina stvar o kojoj ne može da se razgovara, jer je to već potpisano. Razgovarajte o svemu što želite, ovo je nešto što je potpisano", naglasio je Vučić.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj organizuje u subotu, 18. marta sastanak na visokom nivou između Beograda i Prištine u Ohridu, objavljeno je na stranici evropske diplomatske službe.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)