Историчар

Вујадиновић: Бомбардовање СР Југославије - догађај који не смијемо заборавити

  • Извор: АТВ
  • 24.03.2024. 13:01

Историчар Жељко Вујадиновић рекао је у нашем АТВ јутру да се бомбардовање које је НАТО савез извршио над СР Југославијом догађај који се не смије заборавити.

Вујадиновић је нагласио да сви покушаји идеолошког оправдања за војну интервенцију против СР Југославије тешко да могу да опстану сада.

"Прије неколико година када су Руси припојили Крим Русији онда је тадашњи њемачки министар спољних послова реаговао тако што је рекао да је бомбардовање СР Југославије било стратешка грешка с обзиром на то да су се Руси, поред осталог, позивали на бомбардовање СР Југославије и самопроглашења КиМ“, рекао је Вујадиновић.

Он је додао да су некада постојали односи међународног права који су се поштовали, међутим, каже, изгледа да су сада сва стара правила срушена а нова нису установљена.

"Сада смо свједоци једне правне несигурности у свијету па је могуће да се изврши бомбардовање без резолуције Савјета безбједности изврши бомбардовање СР Југославије“, рекао је.

Како је навео неколико фактора је утицало на покретање бомбардовања СР Југославије.

"Те 1999. године било је 50 година од оснивања НАТО савеза и требало је наћи историјски модел зашто би он требало и даље да постоји с обзиром да је Варшавски пакт тада већ престао да постоји. Чини ми се да су постојали лични интереси појединих земаља чланица НАТО савеза. У овом случају Њемачка је хтјела да на неки начин елиминише дио стигме који је био карактеристичан за њу у двадесетом вијеку да је она била изазивач оба свјетска рата са свим посљедицама тих ратова и хтјела је дио тога да пребаци на Србију и Србе“, рекао је он.

Вујадиновић је, поводом 25. годишњице бомбардовања СР Југославије од стране НАТО савеза, да треба да се сјећамо, његујемо успомену на невине жртве и да имамо пијетет и да извучемо поруке у смислу одређења наших политичких циљева и интереса.

Коментаришући терористички напад који се у петак деси у Москви, Вујадиновић је рекао да је у данашњем времену све могуће.

"Тероризам добија нове форме и облике и тражи велико знање на који начин се супротставити томе а да то не буде велика и тешка репресија“, рекао је и додао да је ово што се десило непојмљиво.

Како је рекао, још увијек се не знају мотиви да се све то одигра на један тако бруталан начин и са толиким бројем жртава.

"Створен је осјећај потпуне несигурности и да се сличан догађај може десити било гдје у свијету и да они као такви представљају глобални проблем. Увијек постоји отворено питање ко тиме диригује и како се томе може супротставити“, додао је.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: