Ministar unutrašnjih poslova

Vulin: Otvoreni Balkan potreba i istorijska misao

  • Извор: Танјуг
  • 16.11.2021. 13:25

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas u Skupštini Srbije da iza sporazuma potpisanih u okviru inicijative predsjednika Srbije Aleksandra Vučića "Otvoreni Balkan" stoji istorijska misao sa kojom Balkanci žive vjekovima i sa kojom treba da formiraju sopstvene politike - Balkan Balkancima.

Predstavljajući narodnim poslanicima prijedloge zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji u zaštiti od katastrofa na zapadnom Balkanu i Sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između Vlade Srbije i Vlade Kine, ministar Vulin je rekao da će donošenje ovih zakona omogućiti "da bolje sarađujemo, pomažemo jedni drugima, a više od svega našim građanima da ostvaruju svoja prava".

Istakavši da je Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na zapadnom Balkanu dio inicijative predsjednika Vučića Otvoreni Balkan, ministar Vulin je ocijenio da su narodi na zapadnom Balkanu ti koji treba da uređuju način života za njih i njihovu djecu i da su oni ti koji će prostor koji nazivamo Balkanom omeđiti svojim interesima.

"Predsednik Aleksandar Vučić je jedan od poslednjih suverenih, slobodnih, nezavisnih lidera u Evropi i zato može da ponudi Balkan Balkancima, otvaranje, razgovor, zajedničko tržište, otvaranje granica jer ne mora da pita nikoga da li mu je to dozvoljeno", naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim riječima, oni koji nisu pristupili inicijativi Otvoreni Balkan i ovom sporazumu najbolje znaju koga su pitali, pa im je rečeno da ne treba da budu tu, bez obzira što im je u interesu da budu dio toga.

Ministar je ukazao da sve zemlje koje su dio inicijative Otvoreni Balkan žele da postanu članice Evropske unije i ocijenio da je veliko pitanje da li će EU ikada željeti da se proširi na zapadni Balkan.

"Zašto bismo to čekali, zašto bismo čekali da nam dođe neko iz Brisela, da kaže da treba da ubrzamo protok robe i kapitala, da ubrzamo mogućnost kretanja ljudi. Zašto bismo čekali Brisel, vladu, izbore nekih drugih zemalja, da nam kažu kako treba da radimo i živimo. Ovo je naša potreba", poručio je ministar Vulin.

Prema njegovim riječima, kada god su Balkanci odlučivali samo o sebi živjeli su u miru, a ginuli su i ratovali za tuđe interese i bogatstva kada su odlučivali o njima spolja.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)