Marsej

Vulin položio vijenac na mjestu ubistva kralja Aleksandra Prvog

  • Извор: СРНА
  • 21.06.2022. 09:48

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, koji će se danas sastati sa najvišim rukovodiocima kompanije "Erbas" u Marseju, položio je vijenac na spomen-ploču na mjestu ubistva kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Vulin je položio i cvijeće na memorijalni spomenik kralju Jugoslavije Aleksandru Prvom i francuskom ministru inostranih poslova Žan-Luju Bartuu, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Nakon odavanja počasti srpskom i jogoslovenskom monarhu, Vulin je ocijenio da je kralj Aleksandar Prvi Karađorđević bio prva žrtva fašizma.

"Ubila ga je udružena njemačka i italijanska služba, zajedno sa ustašama i probugarskim VMRO-om. Vlado Černozemski je samo povukao obarač. Taj nepomenik i nije mnogo važan, ali su važne sile koje su se urotile da unište Jugoslaviju, a sa njom na prvom mjestu da unište i Srbiju i srpski narod", istakao je Vulin.

On je naglasio da su Srbi narod koji lako zaboravlja i da su skoro zaboravili viteškog kralja Aleksandra Prvog Ujedinitelja, koji u Beogradu nema ni ulicu, a ni spomenik.

Vulin je napomenuo da na mjestu gdje je ubijen kralj Aleksandar, a ujedno i ideja o trojednom narodu, Srbi moraju da se sjete da sebi ne smiju da dozvole da im drugi pišu istoriju.

"Moramo se setiti da smo mi uvek bili na pravoj strani istorije, a da su oni koji nas danas uče gdje bi trebalo da budemo uvijek bili na pogrešnoj strani istorije", kaže Vulin.

Kralj Aleksandar Karađorđević ubijen je u Marseju 9. oktobra 1934. godine prilikom zvanične posjete Francuskoj.

Atentator Vlado Černozemski, pripadnik Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije (VMRO), usmrtio je kralja Aleksandra sa četiri metka, a jednim je ranio francuskog ministra inostranih poslova Luja Bartua, koji je iskrvario i umro.


  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?