Teritorijalni integritet svih zemalja svetinja

Vulin: Radujem se što se G7 vraća na principe Dejtona

  • Извор: СРНА
  • 15.05.2022. 13:30

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin raduje se, kaže, saopštenju Grupe sedam (G7) prema kojem je teritorijalni integritet svih zemalja svetinja.

Zemlje članice Grupe sedam najrazvijenijih zemalja, nakon sastanka u NJemačkoj, poručile su da nikada neće priznati granice koje Rusija "pokušava da promijeni" i da će podržati svoje angažovanje u "podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, uključujući Krim, i sve države".

Članice su pozvale i države zapadnog Balkana da potpuno usklade svoje spoljne politike sa EU, uključujući sankcije Rusiji i njihovu primjenu.

Pozvali su Beograd i Prištinu da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, da u potpunosti sprovedu sve prethodne sporazume bez odlaganja i da normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum.

Ministri su, između ostalog, naveli i da su zabrinuti zbog produbljivanja političke krize u BiH i dodali da osuđuju "svaki pokušaj podrivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje".

Komentarišući saopštenje izdato nakon trodnevnog sastanka šefova diplomatija sedam najmoćnijih zapadnih zemalja u NJemačkoj, Vulin je naveo da je stavom G7 o nepovredivosti granica "završena mukotrpna borba Srbije za očuvanje teritorijalne cjelovitosti".

"Hvala im za to, radujem se promjeni stava velikih i moćnih. Radujem se što se vraćaju na principe Dejtona i siguran sam da će ispraviti nenamjernu grešku, jer pod optužbom za rušenje ustavnog poretka BiH ne pominju Bakira Izetbegovića i SDA, koji traže ukidanje dejtonske Republike Srpske i zabranjuju Hrvatima da sami biraju svog predstavnika", poručio je Vulin.

On je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću čestitao što je svih ovih godina i prije G7 branio teritorijalni integritet svih zemalja i čuvao Dejtonski mirovni sporazum, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

"Nemoguće je da bi članice G7 zastupale nepovredivost teritorijalnog integriteta Ukrajine, a priznavale i podržavale komadanje Srbije. Moral je osnov politike najvećih i najrazvijenijih i siguran sam da nisu licemerni i bahati koliko su moćni i bogati", rekao je Vulin.