Ministar unutrašnjih poslova Srbije

Vulin: Srpsko jedinstvo garancija da se zločin nad Srbima neće ponoviti

  • Извор: СРНА
  • 03.09.2022. 20:14

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je Srni u Banjaluci da je samo srpsko jedinstvo garancija da se ne ponove ustaški i drugi zločini nad Srbima, poput stradanja u Garavicama kod Bihaća, gdje su ustaše ubile više od 12.000 Srba 1941. godine.

"Zalažem se za stvaranje `srpskog sveta` i Srbe koji će biti jedinstven politički narod, da nam se pomenuti užasi nikada ne ponove", rekao je Vulin.

On je naveo da se takve užasne stvari ponavljaju gdje god Srbi nemaju svoju vlast, sudiju, policajca, profesora, doktora...

"U dve Jugoslavije smo dopustili da o tome ćutimo i ne govorimo o zločinima... A, onda su nam se zločini ponovili. Zato što smo ćutali o Jasenovcu desila nam se `Oluja`. Nikada više ne smemo ćutati! Srbija i Republika Srpska nikada više ne smeju da odvojeno doživljavaju bilo koji svoj problem", poručio je Vulin.

Vulin je rekao da su Srbi, nad kojima su vršeni mnogi masovni zločini, postali statistička greška, ne samo u Bihaću, već i u brojnim mjestima u BiH, Hrvatskoj i šire.

"Nije Srba tamo nestalo jer su ekonomski emigrirali, već su bili fizički likvidirani. Primer je i Kozarska Dubica. koja se od ubijanja Srba u Drugom svetskom ratu nikada nije oporavila. Celo Potkozarje se od toga nije oporavilo. Srbi će ili biti jedno ili nas neće biti. Zašto i mi ne bismo mogli da jedinstveno promišljamo o svojoj budućnosti, koja nije pretnja nikome?", upitao je Vulin.

U okviru obilježavanja 81 godina od ustaškog zločina nad više od 12.000 Srba, u Spomen-području u Garavicama kod Bihaća položeni su vijenci i cvijeće, te je služen parastos za ubijene srpske civile, a ovom događaju prisustvovali su i diplomatski predstavnici Srbije.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм