Bivši ministar spoljnih poslova SRЈ

Zabrana ulaska Petronijeviću - kršenje osnovnih ljudskih prava

  • Извор: СРНА
  • 26.03.2022. 11:05

Bivši ministar spoljnih poslova SR Јugoslavije Živadin Јovanović ocijenio je za Srnu da zabrana ulaska u BiH advokatu Goranu Petronijeviću predstavlja diskriminaciju i kršenje osnovnih ljudskih prava o slobodi kretanja.

Komentarišući jučerašnju odluku o udaljavanju Petronijevića sa graničnog prelaza Karakaj, Јovanović je ukazao je da je ponašanje sarajevske vlasti suprotno svim normama koje su na snazi u Evropi i u svijetu.

- Ljudi ne mogu biti kažnjavani zbog svog mišljenja ili zbog toga što se po stavovima razlikuju od neke vlasti. To je neobjašnjiv anahronizam za 21. vijek - rekao je Јovanović.

Ova odluka, prema njegovoj ocjeni, praktično znači da se zabrana ulaska ljudima koji imaju drugačija mišljenja i stavove pretvara masovnu pojavu i kršenje osnovnih normi ljudskih prava koja važe u civilizovanom svijetu.

- Umesto da granice budu sasvim otvorene za sve ljude, ovde se pravi diskriminacija po osnovu različitih mišljenja i po samo njima znanim kriterijumima. Ovo ne vodi ničemu i samo pogoršava atmosferu i unutar BiH, ali i u odnosima BiH i Srbije - ocijenio je Јovanović.

Advokatu Goranu Petronijeviću juče na prelazu Karakaj nije dozovoljen ulazak u BiH, jer, kako je navedeno u rješenju, "predstavlja prijetnju bezbjednosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH".

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.