Nikola Selaković

"Zagreb nikome ne bi trebalo da drži lekcije o iskrenosti"

  • Извор: СРНА
  • 17.07.2022. 16:09

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković poručio je da licemjerni Zagreb nikome ne bi trebalo da drži lekcije o iskrenosti, a posebno da procjenjuje iskrenost namjera predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da privatno posjeti Jasenovac.

Selaković je na drugoj današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je njegov hrvatski kolega Goran Grlić Radman iznio niz neistina o razlozima zabrana privatne posjete Vučića Jasenovcu.

On je kao posebno indikativne naveo Radmanove riječi da misli da namjera Vučića "nije iskrena, da to nije odavanje pijeteta žrtvama, nego da je više motivisano unutrašnjopolitičkim potrebama u Srbiji, a prije svega formiranja srpske vlade".

"Ne čini li vam se ovo poznato. Čista autoprojekcija. To je ono kako predstavnici žrtava i kako potomci žrtava, bar oni koji su ostavili potomke bez obzira da li su oni Srbi, Jevreji ili Romi tretiraju svaku od manifestacija iza kojih stoji hrvatska Vlada i država kada ne žele da prisustvuju tim manifestacijama, zato što ne vide iskrenost u tome i oni će predsjedniku Srbije da drže lekciju iz iskrenosti", rekao je Selaković.

Na Radmanovu ocjenu da se Srbija nije suočila sa svojom prošlošću, Selaković je rekao da Srbiji to kaže onaj čijim ulicama marširaju crnokošuljaši, gdje je opšteprihvatljiv ustaški pozdrav "Za dom spremni", a ulice nose imena po najgorim ideolozima i zločincima koji su provodili "princip trećine" i oni koji podižu spomen teroristima kakav je Miro Barišić.

On je naglasio da Hrvatska spočitava Srbiji da se ne suočava sa 1.834 nestala lica, a da pri tom zanemaruje da navede koliko je Srba u tom broju.

Na optužbe da Srbija ne sprovodi Sporazum o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine, Selaković je rekao da bi država Srbija bila presrećna kada bi Srbi u Hrvatskoj imali bar petinu prava koje imaju Hrvati u Srbiji.

"Koliko je sela koji nemaju, vodu, put? Da li nam to pridike drže oni na kojima ni nekoliko sati ne može da stoji ćirilica? Je li to kao što rekoše - `Ko više od Hrvatske može da bude paradigma u zaštiti ljudskih prava?` Ako je to evropska paradigma, onda takva Evropa toga treba da se stidi", rekao je Selaković.

On je istakao da je u Hrvatskoj zvanično Jasenovac "radni logor" u kom se nije desilo ništa problematično, a ne jedno od najvećih svjetskih stratišta i jedino mjesto na svijetu gdje je bio logor za djecu i dodao i da bi i srpska djeca učila slično i da su Srbi ti koji su počinili genocid da nismo počeli sa obilježavanjima.

Prema njegovim riječima, Srbi i Srbija su pokazali da su spremni da se poklone svakoj žrtvi i da osude one koji su činili zločine i iz svog naroda.

Ministar Gordan Grlić Radman izjavio je ranije danas da Hrvatska nije informisana o posjeti predsjednika Vučića.

"To je za Hrvatsku neprihvatljivo i smatramo to nedobronamjernim. Mislimo da to nije iskreno, da to nije odavanje pijeteta žrtvama nego da je više motivisano unutrašnjopolitičkim potrebama u Srbiji, a prije svega formiranja srpske vlade", rekao je Grlić Radman.

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.