portparol Ministarstva spoljnih poslova

Zaharova: Sud u Hagu posljednja nada za pravdu za žrtve albanskih dželata sa Kosova

  • Извор: СРНА
  • 05.04.2023. 19:28

Procesi pred Specijalnim sudom za zločine terorističke OVK posljednja su nada za pravdu porodicama žrtava dželata iz redova kosovskih Albanaca i onima koji su uspjeli da prežive, istakla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Nadamo da će Specijalni sud raditi profesionalno, bespristrasno i da će posvetiti potrebnu pažnju zaštiti svjedoka", rekla je Zaharova.

Ona je navela da je riječ o individualnoj odgovornosti lidera OVK za ratne zločine počinjene od 1998. do 1999. godine i zločine protiv čovječnosti, uključujući otmice, mučenja, ubistva, dok je objavljivanje dokaza planirano za 11. april, prenio je "Sputnjik".

"Mnogo se pričalo o nekakvom ratu za nezavisnost. To je ciljano, ali neopravdano veličanje i pridavanje takozvanog plemenitog šarma onome što je bio višegodišnji organizovani teror od banditskog kosovsko-albanskog podzemlja, čiji se istinski karakter otkriva sada u Specijalnom sudu", rekla je Zaharova.

Zaharova je dodala da je jasno da je riječ o medijskoj igri, dok je u stvarnosti sve mnogo strašnije.

Suđenje bivšim vođama terorističke OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju za zločine nad Srbima, nealbancima i političkim neistomišljenicima počelo je u ponedjeljak, 3. aprila, u Hagu.

Na suđenju bivšim vođama terorističke OVK pred specijalnim sudom u Hagu, tužilaštvo je navelo da su oni odgovorni za najmanje 102 ubistva i da su pribjegavali prisilnim zatvaranjima ljudi.

U uvodnom izlaganju Tužilaštva navedeno je da su zločini vršeni sistematski i neprekidno "radi ostvarivanja zajedničkog zločinačkog cilja" i istaknuto da je takozvana OVK zatvarala ljude i poslije potpisivanja Kumanovskog sporazuma.