Carinici Srbije

Zaplijenjeno više od kilogram zlatnog nakita

  • Извор: Танјуг
  • 07.09.2021. 11:19

Carinici Srbije su, u saradnji sa policijom, na prelazu Preševo i na niškom aerodromu "Konstantin Veliki" spriječili pokušaj krijumčarenja više od kilogram zlatnog nakita ukupne vrijednosti veće od od 26.000 evra.Prvi slučaj je zabilježen tokom vikenda na prelazu.

Prvi slučaj je zabilježen tokom vikenda na prelazu Preševo tokom redovne kontrole vozila marke be-em-ve švajcarskih registarskih oznaka kojim je upravljao državljanin Sjeverne Makedonije.

Iako je vozač na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi odgovorio da nema ništa, detaljnim pregledom je u kesama iza vozačevog sjedišta pronađen zlatni nakit težak 735 grama zapakovan u kutije, saopšteno je iz Uprave carina Srbije.

Najbrojnije su bile narukvice, a najteži predmet bogato ukrašena ogrlica teška 122 grama, dok je procijenjena vrijednost otkrivenog nakita premašila 20.000 evra.

Samo dan kasnije, na Aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu tokom redovne kontrole putnika na izlazu iz zemlje otkriveno je gotovo 300 grama neprijavljenog zlatnog nakita, koje je pokušala da prošvercuje dvojna državljanka Švedske i Srbije.

Ona je u ručnom prtljagu imala 16 prstenova, 11 pari minđuša, osam narukvica, dva lančića i osam privjesaka ukupne vrijednosti 6.330 evra.

S obzirom na to da je riječ o stranim državljanima, prekršajni postupci su vođeni po hitnoj proceduri, a sud je u oba slučaja izrekao novčanu kaznu i zaštitnu mjeru trajnog oduzimanja neprijavljenih dragocjenosti.

Iz Uprave carina podsjećaju da se ličnim nakitom smatra nakit koji se nosi na sebi, a da ukoliko putnik na sebi ili u prtljagu nosi dosta nakita, dužan je da ga prijavi, čime će izbjeći rizik da počini prekršaj i da mu dragocjenosti budu privremeno ili trajno oduzete.

Тагови: