Морбили

Заражена и мајка дјечака који је оболио од малих богиња

  • Извор: Телеграф
  • 08.02.2024. 10:09

И мајка дјечака који је оболио од малих богиња заражена је морбилима. То је потврдила др Славица Марис, епидемиолог из Градског завода за јавно здравље.

- Морам рећи да је и код мајке дјечака потврђено ово обољење. Мајка обољелог дјечака је прије њега имала симптоме, исто је имала суспектну упалу плућа и код ње су доказане морбиле - навела је Марис за Пинк.

Дијете од 15 година које је обољело налази се у Клиници за инфективне и тропске болести у Универзитетском клиником центру Србије због упале плућа, и оно није вакцинисано ММР вакцном.

Први случај малих богиња, дијете није било вакцинисано

Први случај малих богиња, дијете није било вакцинисано

Др Марис је рекла да не би коментарисала разлоге због којих дјечак није вакцинисан, али његова сестра јесте и није обољела.

Упитана о компликацијама, каже да се најтежа слика јавља код дјеце до пет година и код старијих преко 30 година.

- Најугроженија су дјеца која су потхрањена, која имају слаб имунитет - упозорила је Марис и навела да је најчешћа компликације упала плућа, те да због те компликације може да се завршити смртним исходом.

Епидемија морбила у Бијељини

Епидемија морбила у Бијељини

Марис је рекла да може доћи и до упале уха, као и да инкубација траје од 7 до 18 дане, преноси Телеграф.

Упитана каква је ситуација са вакцинацијом Марис наводи да је током трајања пандемија пао обухват вакцинацијом.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок